Wat zijn groeikaarten?

Voor ons is het gebruik van groeipapier zo vanzelfsprekend dat we er niet bij stil staan dat niet iedereen zomaar weet wat groeipapier is en waar je dit voor kunt gebruiken.

Gelukkig zijn er nog steeds mensen die het ons dan gewoon vragen. Zoals laatst de vraag via onze website “Wat is een groeikaart eigenlijk?”. Want ja, voor het gemak gebruiken wij dan ook nog vaak de afkorting “groeikaart”, eigenlijk een samenvoegsel van “een kaart gedrukt op groeipapier”. We vertellen je er graag meer over.

Kaarten van groeipapier

Groeikaarten zijn kaarten van groeipapier ook wel groeikarton of bloeipapier genoemd. Je kunt dus ook bloeikaart zeggen. In dit duurzame handgeschepte papier zitten zaden verwerkt. Wanneer je het papier plant, in een potje met aarde of rechtstreeks in de grond (afhankelijk van het jaargetijde, de soort zaden en de weersomstandigheden), groeien er bloemetjes of plantjes uit. Natuurlijk niet vergeten om voldoende water en liefde te geven.

Omdat het papier handgeschept en gerecycled is kan zowel de papierdikte als de plaats en hoeveelheid van de zaadjes variëren. Ook kunnen de kleuren licht afwijken van het voorbeeld omdat de tint van het papier varieert en kan er her en der een inktvlekje ontstaan door de dikte van de zaden. Daarnaast werken we met het groeipapier met “circa” maten. Doordat het papier met de hand geschept wordt een A4 vel namelijk niet altijd exact 29,7×21 cm is. In tegenstelling tot regulier drukwerk wat machinaal geproduceerd wordt. De groeikaartjes zijn daardoor ongeveer de opgegeven maat, dit kan iets variëren binnen een levering van meerdere kaarten.

Soms vind je zelfs nog een piepklein krantenlettertje terug in het papier. Voor ons hoort bovenstaande allemaal bij de charme van het groeipapier. Sterker nog dat maakt het papier extra speciaal.

Natuurlijk gaat het bij het groeipapier meer om de symboliek dan de uiteindelijke opbrengst. De hoeveelheid zaden in een kaartje zijn een stuk minder dan wanneer je een zakje zaad koopt in de winkel. Hierdoor heeft het zaaien meer aandacht en de juiste omstandigheden nodig. Meer uitleg over het planten, lees je hier. Bij de plantinstructie op de kaart staat de tekst bonteraaf.nl/groei zodat de ontvangers meer over dit papier kunnen lezen. We hebben gemerkt dat dat zeer gewaardeerd wordt door de mensen die echt wat met de kaarten willen doen.

Gemaakt in Zuid-Afrika

Ons groeipapier wordt gemaakt door een bedrijf in Zuid-Afrika waar ze mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen. Met deze kaarten leveren we een kleine bijdrage om ongeschoolde mensen daar een kans op een beter leven te geven. Naast dat het papier duurzaam is, is het dus ook nog een feel good kaart. Het bedrijf recyclet het papier van begin tot eind. Ze verzamelen oud papier van scholen, banken en lokale bedrijven. Er worden dus geen bomen gekapt voor deze duurzame kaarten. Bij het papierpulp wordt alleen water toe gevoegd. Er komen geen chemicaliën kijken bij het productieproces. De zaden worden door de pulp gemengd en hiervan produceren de papiermakers de vellen met de hand.

Hier vindt je twee filmpjes over de productie van het groeikarton.

Het bovenstaand interview wordt gesproken in het Zuid-Afrikaans dus je zult even goed je best moeten doen om dit te verstaan. Het geeft een mooi beeld van het bedrijf en een leuk kijkje achter de schermen.

In bovenstaand filmpje  krijg je een nog duidelijker beeld van het productieproces. Dit zie je ook goed in het filmpje hieronder waar ze zelf vertellen hoe het papier gemaakt wordt.

Dat groeipapier duurder is in kostprijs dan gewoon drukwerkpapier is na het zien van deze filmpjes niet meer zo verwonderlijk.

Houdbaarheid en soorten

Het groeipapier is minimaal 2 jaar “houdbaar” daarna kán de kiemkracht afnemen. Wat niet wil zeggen dat we een groeigarantie geven want een beetje groene vingers is wel handig. Té veel water vinden ze niet fijn en te weinig ook niet. Je kunt het een beetje vergelijken met die papiertjes met zaadjes van de AH. Bij de één groeien ze dankzij veel liefde, aandacht en goede verzorging het potje uit en de ander laat ze verpieteren op een warme vensterbank. Meer uitleg over het planten, lees je hier. Als je wilt weten welke specifieke verzorging welke zaden nodig hebben, kun je ook dit blog hierover lezen.

Momenteel hebben we onderstaande soorten groeipapier op voorraad:
klaproos – alyssum bloemenmix [wisselende mix met diverse bijvriendelijke zaden] klaver
vergeet-me-niet
lavendel [beperkt op voorraad] kruidenmix [meestal basilicum – rucola] kattenkruid
wortel – tomaat [zolang de voorraad strekt, daarna wordt dit ‘rucola en wortel’] citroenmelisse

* een bijen- en vlindermix met onder andere klaproos, alyssum, leeuwenbekjes zaden

Maar op verzoek kunnen we de volgende soorten nog bestellen:
Rucola
Basilicum
Peterselie
Vingerhoedskruid
Kamille
Sla
Bloemkool

Wij zijn momenteel de enige aanbieder in Nederland die citroenmelisse kaarten kan maken. Het papier met de klaverzaden, de lavendel en de kattenkruid zaden heeft de fabriek speciaal voor ons ontwikkeld. Een mooi voorbeeld hoe ze meedenken met de klant. Wanneer wij een bepaalde soort zaden willen gebruiken zullen ze altijd kijken of er mogelijkheden zijn om deze te verwerken in het productieproces. Alleen wanneer de zaden echt te groot zijn kan het voorkomen dat een bepaalde plant- of bloemensoort niet verwerkt kan worden in groeipapier.

Hieronder zie je een voorbeeld van de cadeaubon die wij hebben ontworpen voor Zaadhandel Bulter, inclusief op maat gemaakte illustraties. Hiervoor hebben we groeipapier gebruikt met gemengde kruiden er in zoals basilicum en rucola. Voor visitekaartjes wordt vaak gekozen voor vergeet-me-nietjes en voor zakelijke eindejaarskaarten is de symboliek van papier met klaverzaden er in natuurlijk erg toepasselijk. We kijken bij het ontwerp en de keuze van de soort groeipapier vooral samen met de klant wat het beste bij het bedrijf en de doelgroep past. Zakelijk hebben groeikaarten een extra hoge attentiewaarde omdat ze vaak apart bewaard worden om later te planten. Zo blijft jouw kaart en boodschap veel langer in beeld dan bij gewoon drukwerk.

cadeaubon groeipapier

Waarom groeipapier?

Vlak voor we met Bonte Raaf begonnen, heeft Chantal met haar dochter Faye zelf met de hand groeipapier gemaakt van zelf in het wild verzamelde zaden. Doordat wij allebei een voorliefde hebben voor de natuur én mooie papiersoorten, gingen we ook zakelijk al gauw aan de slag met groeipapier en zo ontstond onze eerste kerstkaartenlijn. De zaden die in het papier verwerkt zitten, zorgen voor een mooie symboliek en je geeft een kaart en een DIY* bloemetje of plantje in één. (*Do It Yourself)

We kregen de vraag of we meer kaarten wilden ontwerpen en zo ontstond het idee om naast ons ontwerpwerk ook een webshop met groeikaarten te starten. Onze duurzame groeikaarten worden geleverd met een semi transparant pergamijn envelopje (chloorvrij gebleekt). Deze enveloppen mogen bij het oud papier zodat ze gerecycled worden in de papierkringloop.

Hoe leuk is het dat we letterlijk alles kunnen maken waarom gevraagd wordt. Wil je een “grote broer” kaart, hop Elise gaat tekenen en even later is de kaart te koop in de webshop. Zo is beetje bij beetje ons assortiment uitgebreid tot over de 100 unieke kaarten voor allerlei gelegenheden, waaronder troostkaarten en speciale kaarten voor prematuur geboren baby’s die we ontwierpen voor speciaalwebshops Kleine Lucas en Neobaby. We verkopen onze groeikaarten ook als wholesale ten behoeve van webshops en winkels.

Voor de geboortekaarten gebruiken we vaak groeipapier met klaverzaden of de klaproos bloemenmix. In de webshop vindt je ook de geboortebedankjes van groeipapier met houten labeltjes met bijpassende geboortekaartjes.

kraambedankjes

Bij trouwkaarten en de trouwbedankjes is het papier met klaproos bloemenmix en lavendel erg populair. Meer over het ontstaan van de groeibedankjes lees je in dit blog.

Bij een afscheid past het vergeet-me-nietje natuurlijk erg mooi en hier zien we steeds vaker dat iemand die al weet dat ze gaan overlijden van te voren met ons het ontwerp al regelt voor het (hopelijk veel later) zo ver is. Ook voor bedrijven of het einde van het schooljaar mogen we regelmatig eindejaarskaarten, nieuwjaarskaarten of complete flyers maken op dit duurzame papier, een bloeiende samenwerking :). En hoe leuk is het bedankt juf kaartje voor die juf die zoon- of dochterlief zo heeft helpen groeien dit schooljaar?

Welke variant groeipapier spreekt jou het meeste aan? De klaproos, klaver of toch één van de eetbare varianten?

Wij horen het heel graag en mocht je interesse hebben in groeipapier met een leuk ontwerp, zowel voor zakelijke als particuliere toepassing dan weet je ons te vinden!

Groetjes,

Chantal (en van Elise, compleet in groeipapiersfeer Groeitjes)

P.S. Wil je eens op je gemak rondneuzen tussen al het moois wat wij tot nu toe op groeipapier hebben mogen maken? Kijk dan eens op je gemak rond op onze Pinterestpagina.

webshop herinnerboeken groeikaarten
gratis download free illustratie
blog typemachine illustratie
Meld je aan voor onze nieuwsbrief