Wie zijn wij?

Ons ontwerp- en illustratiebureau Bonte Raaf bestaat uit Elise Rave en Chantal Biljard.
Samen maken wij met plezier mooie producten waar mensen blij van worden en/of steun aan hebben. Dicht bij het hart ontwerpen en illustreren van persoonlijke kaarten voor alle belangrijke levensgebeurtenissen. Ook helpen we graag met een passend logo ontwerp en/of complete huisstijl. Omdat we alles zelf illustreren zijn de mogelijkheden eindeloos. Van het maken van portretillustraties, infographics en kinderboekillustraties gaan onze harten ook sneller kloppen.

Over Chantal:

Grafische achtergrond

Toen ik de opleiding Reclametekenen (aan het Grafisch Lyceum in Eindhoven, tegenwoordig het SintLucas) had afgerond wilde ik al een eigen ‘kaartenontwerpbureau’ starten. Met mijn 21 jaar durfde ik het ondernemerschap niet aan en belandde in dienstverband in de buitenreclame.

Later rolde ik, tijdens de opstart van het lichtreclame productiebedrijf van mijn ex, alsnog de ondernemerswereld binnen. Met mijn scheiding raakte ik ook ons bedrijf kwijt en hierna heb ik 5 jaar vol enthousiasme gewerkt bij JA! Reclame in Valkenswaard.

Het bleef kriebelen om een eigen ontwerpbureau te hebben en doordat mijn buurvrouw en vriendin Elise dezelfde wens bleek te hebben is in 2015 Bonte Raaf ontstaan. Ondanks veel overeenkomsten, dezelfde liefde voor het vak en mooie grafische producten, hebben we ook hele verschillende kwaliteiten en specialisaties. Hierdoor vullen wij elkaar perfect aan en vinden we steeds de juiste invalshoek om iets bijzonders te creëren. Wij vertalen de wensen en ideeën van de klant naar een verrassend en altijd passend eindproduct.

Zelf vind ik het heerlijk om creatief mee te denken en te ontwerpen terwijl Elise, zoals ze dat zelf zo mooi zegt, bij het illustreren degene is ‘die de pen vast houdt’. Al begint ze een illustratie meestal met een potloodschets. Zo houden we elkaar scherp, ons werk afwisselend en het resultaat verrassend.

Waar ik verder gek op ben

Natuurlijk ben ik gek op mijn gezin: man Alex, 15 jarige zoon Jared, 11 jarige dochter Faye en onze hond (Boston Terriër) Jax.

Ik hou van lezen, liefst dikke boeken en series. Series kijk ik ook graag op televisie samen met mijn lief. Verder doe ik nog aan yin yoga, drum ik zo af en toe en ga ik graag naar buiten en, als het weer kan, naar de bioscoop of een concert. Het hoogtepunt van het jaar is voor mij de TT in Assen, ik ben een trouwe volger van de MotoGP races en rijd alweer 20 jaar motor, al wil ik daar écht meer tijd voor maken. Wat eten betreft hou ik echt van de simpele dingen zoals pizza en patat (friet genoemd hier in het zuiden van het land) en pure chocola en ijs. Ik zou bijna zeggen “daar kun je me voor wakker maken” maar ik ben een echt avondmens en slaap graag.

Groetjes en wie weet tot gauw,

Chantal

Over Elise:

Grafische achtergrond

Mooie dingen maken (& verzamelen) dat is wat ik het liefste doe.
Met potlood en pen tekenen op papier of rechtstreeks ontwerpen in Illustrator of Photoshop.

Na mijn studie grafisch ontwerp aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda (tegenwoordig St. Joost School of Art & Design) heb ik 15 jaar met veel plezier bij het Eindhovens Dagblad gewerkt.
Bij het ED ben ik begonnen met de opmaak van dagelijkse nieuwspagina’s, daarop volgde al gauw het maken van illustraties, infographics en vele speciale bijlages.

Inmiddels woon ik na een korte ’tussenstop’ in Breda en Eindhoven weer in Valkenswaard en ben ik moeder geworden van twee meiden (Robin ’08 en Sam ’10).
Met het ‘mama-zijn’ groeide ook de wens om meer vanuit huis te kunnen werken.
Chantal deelde dezelfde wens en zo kwamen we (als buren “pratend over de schutting”) op het idee om onze creatieve en zakelijke krachten te bundelen.
En omdat we niets half doen: baan opgezegd en volle bak aan de slag gegaan. Dat resulteerde in Bonte Raaf en is op deze site te zien.
Naast het ontwerpen van logo’s en huisstijlen en ‘familiekaarten’ ontstond er ook een hele kaartenlijn.

Wij vinden het namelijk heel leuk om ‘gewone’ (papieren) post te ontvangen en te versturen ;D en als we een kaartje missen maken we die gewoon en plaatsen die in onze webshop (waar inmiddels over de 100 kaarten in staan).

Eén van de kersen op de taart van ons werk vind ik het mogen maken van een geboortekaartje te maken voor een broertje of zusje van een eerder door ons ontworpen geboortekaartje of een trouwkaart!

Waar ik verder gek op ben

Boeken lezen, foto’s maken, lekker op de bank hangen en films of series kijken met Ralf en de meiden. Zo nu en dan pak ik nog wat wol om iets in elkaar te haken (word ik best ‘zen’ van). Tenminste: zolang onze katten Japie en Eddie het niet in hun koppie halen om achter de bollen aan te jagen.

Ik probeer in elk geval 1x per week 5 kilometer te joggen (hardlopen durf ik het niet te noemen haha) en het liefst nog een (avond)wandeling met Ralf.

Mij maak je ook erg blij met lekker eten, al heb ik meestal niet het geduld om zelf heel lang in de keuken te staan.
Misschien in mijn jeugd wel teveel verwend met de uitgebreide rijsttafels van tantes en oma ;D

Ben je na het bekijken van onze website net zo enthousiast geworden als wij zijn, neem dan snel contact met ons op om te zien wat wij voor jou of jullie kunnen betekenen.