Plantinstructies groeipapier per soort

Wat leuk,  jij hebt een groeikaartje ontvangen per post waar op staat welke zaden er in zitten? Of er eentje gekregen als visitekaartje of bedankje bij een afscheid of bruiloft. Of misschien wel een geboortekaartje of trouwkaart op groeipapier…

Natuurlijk gaat het bij het groeipapier meer om de symboliek dan de uiteindelijke opbrengst. De hoeveelheid zaden in een kaartje zijn een stuk minder dan wanneer je een zakje zaad koopt in de winkel. Hierdoor heeft het zaaien meer aandacht en de juiste omstandigheden nodig. Zoals wij zeggen bij het klaver papier: “Als je geluk hebt, groeit er een klavertje vier uit!”

Als je iemand bent die fanatiek “googled” heb je allang gevonden waar je rekening mee moet houden bij het planten van dit kaartje maar niet iedereen heeft tijd en zin om dit zelf uit te zoeken. Vandaar dat wij wat research hebben gedaan over de voorkeuren van de diverse soorten zaden waar wij groeipapier van hebben. De focus ligt hier vooral op het buiten planten. De algemene uitgebreide plantinstructie met de “do’s and don’ts”, lees je hier.

groeipapiertest water zonlicht

Groeikaart ontkiemen met water en zonlicht

Gerecycled groeipapier

In het groeipapier zitten niet alleen zaden, het handgeschepte papier is ook nog eens gemaakt van gerecycled papier. Dus op meerdere fronten een duurzaam en symbolisch product. Wil je meer weten over ons groeipapier en hoe dit gemaakt wordt? Lees dan dit blog.

Bewaren van een groeikaartje

Vóór het planten van de groeikaart is het ook belangrijk hoe de groeikaart bewaard is. Deze dient droog en donker bewaard te worden. Wanneer de kaartjes al licht vochtig zijn zonder dat ze geplant worden, wordt het kiemproces letterlijk in de kiem gesmoord. Ook bewaren op of boven een radiator kan de kwaliteit van de zaadjes negatief beïnvloeden.

Wanneer de groeikaart onder de juiste omstandigheden bewaard wordt, kunnen de zaden nog na minstens zo’n 2 jaar ontkiemen. Dit is ook de reden waarom wij geen grote hoeveelheden groeipapier op voorraad hebben en alle kaartjes “vers” produceren op het moment dat ze besteld zijn.

Uitgebreidere plantinstructie

Op onze groeikaartjes staat deze geïllustreerde plantinstructie, dit is het minimale advies wat we mee willen geven.

plantbare kaart bloemenmixEr is op de groeikaarten geen ruimte voor een uitgebreidere uitleg vandaar dat we hierover een ander blog hebben geschreven, dat lees je hier.

Hieronder gaan we dieper in op de behoeftes van de verschillende zaden die in ons papier voorkomen, met name wanneer je deze buiten wilt planten. Ook dit zijn alleen richtlijnen, garanties op succes kunnen we hier niet op geven maar zo weet je een beetje beter wat welke papiersoort nodig heeft en is de kans op een mooie kweek het mooist. Overigens kan een enkele keer een andere zaadsoort in het papier terecht komen doordat het papier handgeschept is en de zaadjes klein zijn.

groeipapiertest

Groeikaart planten volgens plantinstructie

Bloemenmix (mix van diverse zaden met o.a. klaproos, alyssum en leeuwenbekjes)

Zaaitijd: In maart, april of mei zaaien = bloei van juni tot augustus in hetzelfde jaar. In de zomer of herfst zaaien om volgend jaar te laten bloeien.

Soort aarde: De zaden moeten buiten een kale plek krijgen zonder andere begroeiing. Ze groeien op bijna alle soorten aarde zolang het niet te nat is. Met voorkeur voor droge zanderige grond en er is niet veel extra voeding nodig.

Locatie: Klaprozen houden van een zonnige plek, eventueel met een beetje schaduw. Vermijd plaatsen waar na een flinke regenbui wel eens water blijft staan want een klaproos houdt niet van natte voeten.

Nazorg: Klaprozen en alyssum hebben geen bijzondere nazorg nodig na het zaaien. Ze krijgen vanzelf weer zaadjes als ze uitgebloeid zijn die je kunt verzamelen om weer ergens anders te planten. Of je laat ze gewoon vanzelf op de aarde vallen zodat je een steeds grotere groep bloemen bij elkaar krijgt.

Bijzonderheden: De zaden zijn klein en hoeven eigenlijk niet bedekt te worden met grond. Maak het kaartje nat en druk deze een beetje in de grond of strooi er een heel dun laagje aarde overheen. Als er veel zaadjes opkomen is het verstandig om de jonge plantjes uit te dunnen. Dit is een mix die ideaal is voor de bijen en vlinders, iets wat in deze tijd erg belangrijk is omdat de bijen het zwaar hebben doordat er steeds minder wilde bloemen zijn.

Wil je meer lezen over de wilde bloemenmix, lees dan dit blog.

groeipapier bloemenmix

Vergeet-mij-nietjes

Zaaitijd: Tussen juni en september in de tuin. De daaropvolgende lente zal het vergeet-mij-nietje gaan bloeien. Als de plantjes binnen blijven, maakt het niet uit wanneer je zaait zolang het licht, de vochtigheid en temperatuur maar goed is. Wel hebben we zelf gemerkt dat ze het binnen minder goed doen dan buiten in de frisse lucht.

Soort aarde: Het vergeet-mij-nietje houdt van kalkhoudende grond en een vochtige bodem.

Locatie: Een fijne plek voor de vergeet-mij-nietjes bevat zon of halfschaduw en is geschoffeld en ontdaan van onkruid.

Nazorg: Strooi er een heel dun laagje aarde overheen. Als de grond heel droog is kun je er wat water over gieten zodat het papier met de zaden vanzelf wat wegzakken in de grond.

Bijzonderheden: Ze bloeien erg lang en al vroeg in het seizoen als ze het jaar ervoor in de zomer gezaaid zijn.

Wil je meer lezen over vergeet-me-nietjes, lees dan dit blog.

vergeet-me-nietjes groeipapier

De eerste bloemetjes komen tevoorschijn. Foto: 27-04-2021

Klavertjes

Zaaitijd: Van april tot september.

Soort aarde: Klaver houdt niet van te natte aarde.

Locatie: Klaver doet het beter in de zon maar groeit ook in de schaduw of halfschaduw.

Nazorg: De plant heeft weinig verzorging nodig.

Bijzonderheden: Klavertjes zijn ook zogenaamde groenbemesters. Dat wil zeggen dat klaver is in staat om stikstof uit de lucht te gebruiken zodat kunstmest of mest niet nodig is. Als de klaver op de akker wordt opgeploegd aan het einde van de groei, dan komt er stikstof in de grond voor de andere planten. De bloem heeft veel nectar waardoor deze ook een echt festijn is voor bijen en hommels. Bovendien is klaver ook een echte lekkernij voor een konijn en staat het leuk in een grote pot in de tuin.

Lavendel

Zaaitijd: April tot en met juli, de planten bloeien dan het jaar erop.

Soort aarde: Lavendel kan goed tegen droogte en houdt van kalkrijke grond.

Locatie: Liefst een plek in de volle zon, het kan geen kwaad als de grond droog wordt.

Nazorg: Als de plant eenmaal gegroeid is heeft deze in maart of april snoeionderhoud nodig. Niet te ver terugsnoeien want dan loopt ie niet meer uit.

Bijzonderheden: De lavendel is geen makkelijke plant maar als hij eenmaal gaat bloeien dan bloeit hij zo’n 7 jaar lang minstens elk jaar. De geurende bosjes zijn echte magneten voor bijen, hommels en vlinders. De bloemen kunnen ook gedroogd worden en behouden dan de kenmerkende geur.

Geboortekaartje groeipapier hertje vosje

Gemengde kruiden (basilicum & rucola)

Zaaitijd: In de lente of zomer buiten.

Soort aarde: Zorg dat extra water weg kan lopen.

Locatie: In de lente of zomer kan je basilicum ook direct in de tuin zaaien. Voor binnen: plaats de pot op een lichte plek in huis, bijvoorbeeld de vensterbank.

Nazorg: Zorg voor voldoende water, dan kan je de eerste blaadjes al oogsten na 9 dagen.

Bijzonderheden: De jonge blaadjes van de basilicum zijn het lekkerste. Je kan de plant gewoon laten doorgroeien. Je kan het blad ook drogen en bewaren in een afgesloten potje om later te gebruiken. De rucola kun je oogsten na 4 weken. Rucolablaadjes en basilicumblaadjes doen het goed op broodjes, in salade of door de pasta.

rucola basilicum

Tomaat en wortel [zolang de voorraad strekt, daarna wordt dit ‘rucola en wortel’]

Zaaitijd: Tussen eind maart en half april eerst binnen opkweken en de plantjes vanaf half mei naar buiten.

Soort aarde: Gebruik voor het binnenshuis zaaien speciale zaai- en stekgrond met een goede doorlaatbare grondstructuur. Ga je de plantjes verder opkweken, gebruik dan potgrond met meststoffen die het water goed vast houdt en toch voldoende doorlaat om het overtollige water te laten afvloeien.

Locatie: Een zonnige plek uit de regen, gebruik eventueel een paraplu om ze te beschermen tegen de regen.

Nazorg: Geef niet teveel water maar laat je tomatenplantjes ook niet uitdrogen. Pas wanneer je de eerste echte blaadjes tevoorschijn ziet komen kun je de beste plantjes selecteren voor de verdere kweek. Meestal is dit zo’n 10 dagen na het zaaien. Zorg dat de plantjes op hun nieuwe plek voldoende ruimte hebben om hun wortels te laten groeien .

Bijzonderheden: Tomatenplanten doen er ongeveer 4 maanden over om vrucht te dragen. Dat doen ze alleen als het warm genoeg is. Zet je deze planten eind mei buiten dan pluk je de tomaten van eind juli tot half oktober. Let wel op dat je de planten ook op een speciale manier moet “snoeien”. Zie de links onderaan dit blog.

groeipapier tomaat

Wortel & tomaat (binnenkort wortel & rucola)

Zaaitijd: Eind maart tot midden april = oogst juli-november of van midden april tot midden juni = oogst oktober-midden december

Soort aarde: Maak de grond goed los voor het zaaien, zo krijg je mooie rechte wortelen.

Locatie: Zonnige standplaats, vochtig maar niet te nat.

Nazorg: Onkruid wieden en regelmatig water geven.

Bijzonderheden: Wortels hebben snel last van de wortelvlieg die afkomt op de geur van de wortels. De wortels worden daardoor aangevreten en krijgen zwarte plekken en gaten. Jonge wortelplantjes kunnen sterven door aantasting door de wortelvlieg. Het zaaien van ui in de buurt van de wortels kan de wortelvlieg tegenhouden. Als je in een gebied tuiniert met veel wortelvliegen, kan je er ook voor kiezen de grond te bedekken met insectengaas waar de vlieg niet door kan. De plantjes groeien hier doorheen.

Kattenkruid

Zaaitijd: In april – mei buiten zaaien, na 14 dagen verspenen en in juni – oktober oogsten.

Soort aarde: Liefst kalkrijke en voedselrijke grond

Locatie: Kattenkruid heeft een zeer zonnige en beschutte standplaats nodig en houdt absoluut niet van natte voeten.

Nazorg: De plant van kattenkruid mag na de bloei helemaal teruggesnoeid worden om uitzaaien van de plant te bevorderen.

Bijzonderheden: Kattenkruid heeft zijn naam gekregen omdat vooral katten er gek op zijn maar ook bijen, vlinders en andere insecten houden van kattenkruid.  Het is een veelzijdig kruid dat zowel in de keuken als geneeskrachtig gebruikt kan worden. Kattenkruid wordt in de alternatieve geneeskunst gebruikt vanwege zijn kalmerende, koortsverlagende, pijnstillende, slijmoplossende, bloedzuiverende en zweetafdrijvende eigenschappen. Het wordt ook gebruikt tegen hoofdpijn, geelzucht en bloedarmoede. Kattenkruid kan ook worden toegevoegd aan soepen en salades. De smaak van Kattenkruid is munt- en citroenachtig. Thee gemaakt van het gedroogde blad van Kattenkruid is kalmerend. Kattenkruid kan ook gebruikt worden als aantrekkelijke bodembedekker in uw tuin. Kattenkruid kan ook worden gebruikt om wol en katoen te verven. Kattenkruid is in ons klimaat winterhard.

groeikaart kattenkruid Pawsome detail

Citroenmelisse

Zaaitijd: In april, mei of juni in een pot of rechtstreeks in de aarde zaaien zorgt voor bloei met witte, gele of roze bloemetjes in de zomermaanden. In juli of augustus zaaien kan ook, alleen is dan de periode dat ze nog kunnen groeien voor de winter korter. Staat de pot binnen of is het buiten erg warm, geef dan regelmatig water.

Soort aarde: De zaden hebben het liefst buiten een kale schone plek zonder onkruid. Maak de kaart goed nat en leg deze op de aarde. Je kunt de zaden dan een beetje in de grond drukken maar niet of minimaal bedekken. Stekaarde kan de ontkieming en groei stimuleren.

Locatie: De plant mag in de volle zon met wat lichte schaduw. Graag goed doorlatende vochtige grond.

Nazorg: Er is geen bijzondere nazorg nodig na het zaaien. Als er veel zaadjes op komen en de plantjes te dicht bij elkaar staan, kun je ze uitdunnen en de plantjes die over zijn ergens anders plaatsen.

Bijzonderheden: De plant is een overwinterend kruid wat 30 tot 80 cm hoog kan worden. Let op dat hij in de winter niet te nat staat. Het eerste plantje kan een wat gelige kleur hebben, vaak heeft dan het tweede plantje wel een helder groene kleur en ruikt deze ook frisser. Net als kattenkruid kun je hier thee van maken en is het goed voor allerlei kwalen.

Wil je meer weten over wat je allemaal voor lekkere en gezonde dingen met citroenmelisse kunt doen en maken, lees dan dit blog.

Dit zijn de soorten die we momenteel op voorraad  hebben. Lees in dit blog over alle soorten die we kunnen bestellen en hoe het papier gemaakt wordt.

Voor alle soorten groeipapier geldt: na het zaaien / planten is wat water geven altijd een goed idee!

Heb je foto’s van je zaaisels?

Heb jij leuke foto’s van zaaisels die opgekomen zijn van ons groeipapier? Als je die naar ons stuurt, sturen we een groeikaart naar keuze uit onze webshop voor jou naar een ontvanger.

Groetjes, Elise & Chantal

P.S. Bronvermelding voor informatie over de zaden: onder andere happyseeds.nl, 123zaden.nl,  tuinadvies.nl, makkelijkemoestuin.nl en moestuinweetjes.com. Dit blog is een samenraapsel van de adviezen die we daar gevonden hebben en geen heilige leidraad. Zelf hebben we geen groene vingers, laat ons maar lekker tekenen :).  Je kunt deze websites lezen als je je meer verdiepen in het zaaien en verzorgen van de planten en bloemen.

webshop groeikaarten en houten herinnerboeken
gratis downloads free printables
blog over ons ontwerp- en illustratiewerk
Meld je aan voor onze nieuwsbrief