Tips voor het planten van groeipapier

Met een webshop met zo’n 150 verschillende groeikaarten zijn wij geregeld bezig met dit bijzondere handgeschepte papier met zaden erin. Ook mogen we regelmatig mooie geboortekaartjes, trouwkaarten of bedankkaartjes voor bij een afscheid maken met dit groeikarton. En natuurlijk is de symboliek van papier wat je kunt planten erg geschikt voor zakelijke toepassingen zoals eindejaarskaarten, visitekaartjes en voor gelegenheden als “dag van de leidster”, “dag van de duurzaamheid”, studenten die geslaagd zijn en om de juf of meester te bedanken die zoon of dochter heeft helpen groeien.

Natuurlijk gaat het bij het groeipapier meer om de symboliek dan de uiteindelijke opbrengst. De hoeveelheid zaden in een kaartje zijn een stuk minder dan wanneer je een zakje zaad koopt in de winkel. Hierdoor heeft het zaaien meer aandacht en de juiste omstandigheden nodig. Zoals wij zeggen bij het klaver papier: “Als je geluk hebt, groeit er een klavertje vier uit!”

zakelijke groeikaarten

Gerecycled groeipapier

In het groeipapier zitten niet alleen zaden, het handgeschepte papier is ook nog eens gemaakt van gerecycled papier. Dus op meerdere fronten een duurzaam en symbolisch product. Wil je meer weten over ons groeipapier en hoe dit gemaakt wordt? Lees dan dit blog.

Over het algemeen krijgen we enthousiaste reacties op het gebruik van dit papier, soms ontvangen we zelfs mooie foto’s van de plantjes of bloemen die uit de kaarten groeien. Maar een enkele keer horen we ook dat, ondanks veel liefde en aandacht, de zaden niet opkomen. Omdat het succes van een zaaisel, net als bij de bekende AH moestuinbakjes en ook een gewoon zakje zaden uit de winkel, afhankelijk is van veel factoren kunnen wij helaas geen groeigarantie geven. Maar natuurlijk willen wij de kans op succes wel zo groot mogelijk maken, vandaar dat wij hier in dit blog dieper op in gaan.

Bewaren van een groeikaartje

Vóór het planten van de groeikaart is het ook belangrijk hoe de groeikaart bewaard is. Deze dient droog en donker bewaard te worden. Wanneer de kaartjes al licht vochtig zijn zonder dat ze geplant worden, wordt het kiemproces letterlijk in de kiem gesmoord. Ook bewaren op of boven een radiator kan de kwaliteit van de zaadjes negatief beïnvloeden.

Wanneer de groeikaart onder de juiste omstandigheden bewaard wordt, kunnen de zaden nog minstens zo’n 2 jaar ontkiemen. Dit is ook de reden waarom wij geen grote hoeveelheden groeipapier op voorraad hebben en alle kaartjes “vers” produceren op het moment dat ze besteld zijn.

groeipapiertest water zonlicht

Groeikaart ontkiemen met water en zonlicht

Waar ga je planten?

De timing om buiten te kunnen zaaien is afhankelijk van de soort zaden die in het papier zitten. Over het algemeen is het advies om pas na IJsheiligen (half mei) buiten in de grond te zaaien. Maar waar sommige zaden het buiten goed doen ondanks een enkele verlate nachtvorst, kunnen sommige soorten zoals de vergeet-me-nietjes pas buiten geplant worden vanaf juni. Hierover vertellen we in dit aanvullende blog per papiersoort / soort zaden meer. Bij de verschillende soorten zaden horen namelijk verschillende ideale zaai- en plantomstandigheden.

Binnenhuis in een potje planten lijkt een manier die niet mis kan gaan. Maar hier is het een risico dat je een dag vergeet water te geven of dat het potje bijvoorbeeld op een verwarming staat en snel uitdroogt. De herfst- en wintermaanden zijn de periodes dat je echt niet buiten kunt planten. Plant je dan bijvoorbeeld in een potje op de vensterbank van je kantoorpand dan moet je oppassen voor het contrast in temperatuur. Helemaal als er een verwarming onder de vensterbank is kan de temperatuur overdag oplopen tot 25 graden terwijl in het weekend de temperatuur daalt tot 10 a 15 graden. Bovendien kun je in het weekend de zaadjes niet van hun dagelijkse portie nattigheid voorzien.

groeikaart rucola

Het planten zelf

Zowel binnen als buiten zorg je voor verse aarde. Het beste resultaat kun je verwachten met speciale kiemaarde maar gewone potgrond kan ook, mits aan alle ontkiemingsvoorwaarden wordt voldaan.

Verder is het belangrijk dat het groeipapiertje, het liefst natgemaakt, in de aarde geplaatst wordt met een klein laagje aarde er overheen. Daarna hebben de zaadjes elke dag water nodig, let op dat de aarde vochtig is maar zeker niet te nat. Om het papier waar de zaden in zitten goed “los” te weken, is het nodig om elke dag water te geven gedurende een week tot 10 dagen.

plantbare kaart bloemenmix

Op onze groeikaartjes staat deze geïllustreerde plantinstructie, dit is het minimale advies wat we mee willen geven. Er is op de groeikaarten geen ruimte voor een uitgebreidere uitleg vandaar dat we dit blog hebben geschreven.

De invloed van de zon(licht)

Geduld en aandacht zijn belangrijk om het groeipapier goed op te kweken. Onder de juiste omstandigheden zullen de zaadjes gaan ontkiemen. Natuurlijk heeft zonlicht ook een grote invloed op het ontkiem- en groeiproces. Hierdoor is de kans van slagen groter in de lente / zomer dan in de herfst / winter. Net als alle zaaisels houden de groeipapier zaden van een zonnige plek die niet té warm is. Dit kan zowel binnen in huis als buiten in de tuin of op het balkon zijn.

Ook nadat de eerste sprietjes boven de aarde uitkomen, blijft een goede verzorging uiteraard een vereiste voor een succesvol plantje of bloemetje. Niet teveel water om de sprietjes niet te laten verdrinken maar voldoende om lekker te groeien.

groeipapiertest

Groeikaart planten volgens plantinstructie

Als de zaadjes toch niet opkomen…

En dan heb je zo je best gedaan en komen de zaadjes toch niet op? De grote van de groeikaart en hoeveelheid zaden per cm2 kunnen ook invloed hebben gehad op het resultaat. Van een zakje zaden uit de winkel komt ook een bepaald percentage maar op, alleen in zo’n zakje zitten veel meer zaden dan in een (klein) groeikaartje. Daarom heeft het geplante groeipapier extra veel aandacht nodig. Bovendien hebben de zaden in het groeipapier natuurlijk meer te verduren gehad dan de zaden die via een zakje in je pot of tuin belanden. Het blijft een levend product dat extra zorg nodig heeft.

Misschien was de aarde al ouder en had deze daardoor niet meer voldoende voedingsstoffen. Of was de plaats te koud (te vroeg in het voorjaar in de tuin) of te warm (boven een hete verwarming in de winter of vol in de zon in de vensterbank). Misschien heb je, ondanks je goede voornemens, toch teveel of te weinig water gegeven.

Ondanks dat wij geen groei- en bloeigarantie kunnen geven, willen wij natuurlijk niets liever dan dat iedereen een optimaal resultaat behaald. Dus mocht je alles gedaan hebben zoals aanbevolen en het is toch niet gelukt om één van onze groeikaartjes te laten groeien, stuur dan je adresgegevens naar ons via dit contactformulier. Vermeld ook even welk papier je hebt geplant en wanneer je dit kaartje ongeveer hebt ontvangen en geplant. Wij sturen je dan een nieuw groeikaartje zodat je het nog een keer kunt proberen.

Wij hebben geregeld restjes, uitprobeersels en misdrukken en hiervan maken we weer circulaire plantbare confetti. Die kun je, eventueel met een biologisch afbreekbaar potje en een aardetablet, hier bestellen in onze webshop. Zo kun je er een compleet cadeautje van maken waarmee de ontvanger meteen aan de slag kan.

Groetjes, Elise & Chantal

webshop herinnerboeken groeikaarten
gratis download free illustratie
blog typemachine illustratie
Meld je aan voor onze nieuwsbrief