Groeipapier uitgelicht: stuur een klaverkaartje voor een beetje geluk

In dit blog vertellen we meer over onze duurzame gerecyclede kaarten met zaden er in. En dan specifiek degene waar je klavertjes mee kunt kweken. Iedereen kent de symboliek dat een klavertje vier geluk brengt. Uit onze DIY geluk kaarten groeit rode klaver en als je geluk hebt zit er ook een klavertje vier tussen.

groeikaart troost groeipapier

Wanneer stuur je groeikaarten met klaverzaden?

Omdat de ontvanger het gerecyclede kaartje kan planten geef je eigenlijk een kaart en DIY klaverplantje cadeau. Met de achterliggende gedachte van de symboliek van groeien maakt dit kaartje ook geschikt voor een afscheid van een school / klas / juf, bij een verhuizing of nieuw huis (met grotere tuin).

De veel geluk kaarten zijn natuurlijk ook erg leuk bij een nieuwe start, zoals een nieuwe baan, samenwonen of een andere nieuwe uitdaging.

We hebben meerdere gelukskaarten zoals dit leuke DIY geluk kaartje, die bestel je makkelijk hier. We kunnen deze kaarten ook rechtstreeks naar de ontvanger sturen voor jou. Uiteraard voorzien van jouw persoonlijke groet.

Voor mensen die geen (grote) tuin hebben, is een kaartje met klaverzaden ook altijd erg leuk. Die kun je namelijk al makkelijk opkweken in een potje op de vensterbank. Behalve voldoende zonlicht en water hebben deze kruiden niet veel nodig. Wat liefde, aandacht en groene vingers helpen natuurlijk wel.

plantbare groeikaart met klaverzaden

plantbare groeikaart met klaverzaden planten

plantbare groeikaart met klaverzaden water geven

plantbare groeikaart met klaverzaden groeipapier

Weetjes over rode klaver

Klaver valt ook onder ons “eetbare groeipapier” omdat deze gegeten kan worden als groente. Ook heeft deze bijzondere plant een geneeskrachtige werking, net zoals bijvoorbeeld de lavendel, kattenkruid en zoals je in dit blog over citroenmelisse ook kunt lezen. Uiteraard ligt de verantwoording hiervoor niet bij ons, het is altijd goed om zelf onderzoek te doen naar de toepassing van bepaalde kruiden of hier een arts of fytotherapeut te raadplegen.

Nog meer weetjes over (rode) klaver:

– Klaver heeft een bijzondere eigenschap, het bindt stikstof uit de lucht waarna de stikstof weer vrij komt in de bodem. Hier door is er geen of minder (kunst)mest nodig. Rode klaver bindt tot 300 kg stikstof per hectare per jaar en helpt de boeren dus ook het stikstofprobleem aan te pakken. Door deze eigenschap wordt klaver ook wel een grondbemester of bodemverbeteraar genoemd.

– Klaver gemengd met gras kan bij koeien die dit eten voor een hogere melkproductie zorgen omdat het lichter verteerbaar is en meer natuurlijke eiwitten, fosfor en calcium bevat.

– Bijen, hommels en vlinders zijn gek op de klaverbloemen die veel nectar bevatten. Konijnen zijn er ook dol op. De klaver hoort dan ook bij het geslacht vlinderbloemenfamilie en is familie van bonen- en pindaplanten.

– Klaver bloeit heel lang, van vroeg in het voorjaar tot in het najaar.

– De Latijnse benaming voor klaver is Trifolium wat drieblad betekent.

– Klaver wordt ondanks al zijn mooie eigenschappen ook vaak als onkruid gezien, met name voor mensen die van een straks grasgazon houden. Hier kun je meer overlezen in dit blog. Klaver als onkruid of groenbemester – Tuinadvies

– Zowel de bloemen als de blaadjes kun je eten als wilde groente (rauw of geblancheerd). Bijvoorbeeld door een salade en je kunt er zelfs thee van zetten net als met de citroenmelisse, lavendel en kattenkruidblaadjes.

– In klaver zit vitamine A, B2, B3, C, E en diverse mineralen. Rode klaver bevat meer voedingsstoffen dan witte klaver.

– Je kunt klaver ook gebruiken om je lichaam te ontgiften en het versterken van je immuunsysteem, het is een detoxgroente die gifstoffen afvoert uit organen als je lever, nieren en longen.

– Ook kan klaver helpen bij astma, bronchitis en (chronische) verkoudheid. Verse of gedroogde klaver kun je mengen met honing tot een verzachtende siroop tegen het hoesten.

– Ook bij de overgang en somberheid kan klaverthee verlichting brengen en ontspannend werken.

– Klaver werkt als bloedverdunner dus je moet wel oppassen met het gebruik hiervan.

– Als je een kompres maakt van klaver kan dit helpen om wonden sneller te laten genezen. Een stoombad met klaver kan je huid goed reinigen.

plantbare groeikaart met klaverzaden groeipapier ontkiemt
plantbare groeikaart met klaverzaden groeipapier ontkiemt

plantbare groeikaart met klaverzaden groeipapier ontkiemt
plantbare groeikaart met klaverzaden groeipapier

De symboliek van een klavertje vier

We krijgen vaker de vraag: “Verkopen jullie ook groeipapier met klavertjes vier?” Ons antwoord is dan “Het zijn gewone klavers, maar als je geluk hebt groeit er een klavertje vier uit!”

Klavertjes 4 staan natuurlijk voor geluk en die symboliek zie je ook terug in de kaarten met klaverpapier in onze webshop. Alleen garanderen dat er een klavertje vier uit komt kunnen we niet.

Een klavertje vier is eigenlijk een mutatie, een foutje waardoor soms een plantje vier blaadjes heeft in plaats van drie. Dit komt alleen zeer weinig voor, slechts 1 op de 10.000 klavertjes hebben vier blaadjes.

Daar komt dus ook de symboliek vandaan dat een klavertje vier geluk brengt, je moet echt geluk hebben om er eentje te vinden. Inmiddels zijn er gemodificeerde klaverplantjes te koop waar 4 blaadjes aangroeien. Dat past alleen niet bij de gedachte die wij achter deze papiersoort hebben dus bij ons klaverpapier moet je nog steeds echt geluk hebben om een klavertje vier te vinden.

Dat een klavertje vier een gelukssymbool is dachten de mensen al in de Middeleeuwen, met name in Keltische culturen. Daarom zie je dit beeld door de eeuwen heen terugkomen zoals in familiewapens.

Het cijfer vier wordt vaak gezien als een heilig cijfer, denk aan de vier elementen, windrichtingen en seizoenen, 4 evangelisten en vier is het eerste kwadraat volgens de Oude Grieken. Er is ook een legende dat elk blaadje ergens voor staat, zoals hoop – liefde – vertrouwen en geluk.

Nog op zoek naar een huwelijkspartner? Volgens bijgeloof zou een meisje die een klavertje vier in haar rechterschoen stop, trouwen met de eerste man die ze tegenkomt. Of ze dat zou willen is een tweede maar als ze dan ook zou dromen over een klavertje vier dan zou dit een lang en gelukkig huwelijk voorspellen.

Zo zie je dankzij deze mutatie maar dat “anders” niet altijd minder of slechter is. Het klavertje vier laat ons zien dat je juist als je anders bent erg bijzonder kunt zijn en zo staat dit bijzondere plantje ook voor positiviteit!

plantbare groeikaart met klaverzaden groeipapier
plantbare groeikaart met klaverzaden groeipapier
klavertje 3 klavertje 4 plantbare groeikaart met klaverzaden
plantbare groeikaart met klaverzaden klaverplantje

Tips voor het planten van de kaart

Zowel binnen als buiten zorg je voor verse aarde. Het beste resultaat kun je verwachten met speciale kiem- of moestuinaarde maar gewone potgrond kan ook, mits aan alle ontkiemingsvoorwaarden wordt voldaan. Klaver houdt het meest van kalkrijke en voedselrijke grond.

Zaaitijd: Buiten van april tot september.

Locatie en soort aarde: Klaver doet het beter in de zon maar groeit ook in de schaduw of halfschaduw. Liever niet te natte aarde.

Op onze groeikaartjes staat een geïllustreerde plantinstructie, dit is het minimale advies wat we mee willen geven. Er staat ook een link bij naar onze FAQ zodat de enthousiaste ontvanger van een groeikaart makkelijk meer informatie kan vinden.

Meer over het planten van groeipapier, lees je in het blog wat zijn groeikaarten en tips voor het planten van bloeipapier.

plantbare groeikaart met klaverzaden bijvriendelijke reddebij
plantbare groeikaart met klaverzaden in bloei

Wat kun jij met onze geluksgroeikaarten?

Voor grotere particuliere bestellingen zoals een geboortekaartje of afscheidskaartje kun je contact met ons opnemen via dit contactformulier.

Bedrijven die geluk en positiviteit, duurzaam ondernemen en oog voor de biodiversiteit hoog in het vaandel hebben staan kan een groeikaart op maat in eigen huisstijl een mooie marketingactie zijn.

We kunnen we de totale afhandeling verzorgen waarbij wij de kaarten in de enveloppen steken en voor de klant verzenden met partijpost. Dit kan al vanaf 50 stuks en ook voor honderden of duizenden kaarten draaien wij onze hand niet om.

Wij zullen je dan gericht adviseren en, indien gewenst, een passend ontwerp en een heldere prijsopgave maken. Wil je hier informatie over, vul dan even dit contactformulier in.

zakelijke groeikaarten klaver

Heb jij wel eens heel erg veel geluk gehad?

Wij zijn benieuwd! Deel je verhaal onder dit bericht of op één van onze social media kanalen onder de post over het klaverpapier. Onder alle gelukhebbers die hun verhaal delen verloten we een mooie set plantbare groeikaarten met klaverzaden!

Veel geluk gewenst!

Groeten,

Elise & Chantal
klavertje icoon

webshop groeikaarten en houten herinnerboeken
blog over ons ontwerp- en illustratiewerk
gratis downloads free printables
Meld je aan voor onze nieuwsbrief