Groeipapier uitgelicht: plant je eetbare kaarten

In dit blog vertellen we meer over onze duurzame gerecyclede kaarten met zaden er in. En dan specifiek degene waar je groente of kruiden mee kunt kweken. Hoe leuk is het om de beginnende moestuinier zo’n kaartje te sturen.

groeikaart mini moestuin Tomaat Wortel

​​

Wanneer stuur je eetbare groeikaarten?

Omdat de ontvanger het kaartje kan planten geef je eigenlijk een kaart en DIY plantje cadeau. Met de achterliggende gedachte van de symboliek van groeien maakt dit ook geschikt voor een afscheid van een school / klas / juf, bij een verhuizing of nieuw huis (met grotere tuin). We hebben ook een heel leuke beterschapskaart met wortel en tomaat zaden erin, die bestel je makkelijk hier. Ook kunnen we deze rechtstreeks naar de zieke sturen voor jou.

Voor mensen die geen (grote) tuin hebben, is een kaartje met gemengde kruiden ook altijd erg leuk. Die kun je namelijk al makkelijk opkweken in een potje op de vensterbank. Behalve voldoende zonlicht en water hebben deze kruiden niet veel nodig. Wat liefde, aandacht en groene vingers helpen natuurlijk wel.

tomaatgroeipapier  tomaatgroeipapier2

Welke eetbare papiersoorten zijn er nog meer?

Stiekem zijn er meer plantbare papiersoorten die je kunt gebruiken om te eten of te drinken dan je zou denken. De kruiden hebben vaak ook nog geneeskrachtige werken, zoals je in dit blog over citroenmelisse kunt lezen. Uiteraard ligt de verantwoording hiervoor niet bij ons, het is altijd goed om zelf onderzoek te doen naar de toepassing van bepaalde kruiden.

Wij hebben als groeipapier op voorraad:

  • Wortel en tomaat (daarvan spreekt de toepassing voor zich) – Helaas mogen tomaatzaden momenteel niet ingevoerd worden dus dit is zolang de voorraad strekt, daarna wordt het wortel en rucola.
  • Gemengde kruiden met onder andere basilicum en rucola (is ook duidelijk denk ik)
  • Citroenmelisse (hier kun je lekker (ijs)thee van maken. Doordat het blad echt naar citroen smaakt kan het in nog veel meer gerechten gebruikt worden.)
  • Lavendel (ook geschikt voor thee en als smaakmaker in bijvoorbeeld salades)
  • Kattenkruid (vooral bekend omdat katten er gek op zijn maar is in de keuken een prima vervangen van munt of citroenmelisse)

Meer over het planten van groeipapier, lees je in het blog wat zijn groeikaarten en tips voor het planten van bloeipapier.

kruidengroeipapier

Tips voor het planten van de kaart

Zowel binnen als buiten zorg je voor verse aarde. Het beste resultaat kun je verwachten met speciale kiem- of moestuinaarde maar gewone potgrond kan ook, mits aan alle ontkiemingsvoorwaarden wordt voldaan.

Verder is het belangrijk dat het groeipapiertje, het liefst goed natgemaakt, in de aarde geplaatst wordt met een klein laagje aarde er over. Zorg dat de aarde vochtig is maar zeker niet te nat. Om het papier waar de zaden in zitten goed “los” te weken, is het nodig om elke dag water te geven gedurende een week tot 10 dagen. Op onze groeikaartjes staat een geïllustreerde plantinstructie, dit is het minimale advies wat we mee willen geven. Er staat ook een link bij naar onze FAQ zodat de enthousiaste ontvanger van een groeikaart makkelijk meer informatie kan vinden.

Meer weten over de mogelijkheden van onze groeikaarten?

In onze webshop zijn meerdere kaartjes te bestellen met “eetbare” zaden. Ook kunnen we deze rechtstreeks naar de ontvanger voor je sturen voorzien van een persoonlijke boodschap. En we hebben nog een heel tof iets: een dinerset van 4 plantbare menukaarten met 4 gepersonaliseerde houten servetringen.

Voor grotere particuliere bestellingen zoals een geboortekaartje of afscheidskaartje kun je contact met ons opnemen via dit contactformulier.

Voor zakelijke groeikaarten kunnen we de totale afhandeling verzorgen waarbij wij de kaarten in de enveloppen steken en voor de klant verzenden met partijpost. Dit kan al vanaf 50 stuks en ook voor honderden of duizenden kaarten draaien wij onze hand niet om.

Wij zullen je dan gericht adviseren en, indien gewenst, een passend ontwerp en een heldere prijsopgave maken. De persoonlijke groet kan ook een handgeschreven tekst zijn. Door de structuur van het handgeschepte papier lijkt het, in tegenstelling tot bij regulier drukwerk, net echt geschreven. Wil je hier informatie over, vul dan even dit contactformulier in.

Kweek jij zelf wel eens iets?

Heb jij groene vingers en misschien zelf een moestuin?  Waag je je er liever niet aan of hooguit met van de AH kweekbakjes met de kinderen?

Of heb je tips voor het thuis kweken van groente en kruiden? Laat het ons weten!

Groeten,

Elise & Chantal

webshop groeikaarten en houten herinnerboeken
blog over ons ontwerp- en illustratiewerk
gratis downloads free printables
Meld je aan voor onze nieuwsbrief