Groeipapier uitgelicht: bijenvriendelijke wilde bloemenmix

Waarschijnlijk de populairste groeipapier soort is bij ons het papier met wilde bloemenmix zaden. Dit handgeschepte papier zit vol met een mix van ongeveer 8 zaden. Klaproos, alyssum (sneeuwkleed) en leeuwenbekjes zitten hier altijd in en verder is het een wisselende samenstelling van bijvoorbeeld godetia (zomerazelea), gipskruid, ijsbloemen,  strandviolier en Chinese anjer.

Omdat steeds meer wilde bloemen verdwijnen is het planten van dit groeipapier met veldbloemenmix een extra steuntje in de rug van de bijen, hommels en vlinders. Zo kunnen ze andere bloemen, planten en fruitbomen bestuiven en bevruchten.

vlinder op alyssum

Afbeelding van Gosia K. via Pixabay

​​Wat je zelf kunt doen om de bijen te redden.

Naast het zaaien van wilde bloemen (als plantbare groeikaart, zaadbommetje of door het zaaien van een zakje zaden uit de winkel) zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om het leefgebied van de bijen en vlinders te verbeteren.

  • Gebruik in je tuin of balkon geen pesticiden of ander gif. Zelfs schoonmaakazijn is al dodelijk voor insecten.
  • Steun duurzame landbouw door zoveel mogelijk onbespoten en biologische groente en fruit te kopen.
  • Maak van je tuin of balkon een bijenparadijs door royaal bloeiende planten te kopen en bloemen te zaaien.
  • Hang een bijenhotel op zodat metselbijen hier kunnen nestelen of nog leuker maak een insectenmuur.
  • Wees voorzichtig met snoeien in het vroege voorjaar zodat je de bijen niet in hun winterslaap stoort.
  • Vraag je gemeente, als ze hier nog niet van bewust zijn, om bermen pas na bloeitijd te snoeien.

groeikaart met bijenhotel

Ook leuk om cadeau te doen: een bijenhotel met een plantbare groeikaart met wilde bloemen zaden.

Meer over het redden van de bijen lees je in dit blog van Gera Raakt en de website van Milieu Centraal heeft nog meer tips en een handige bloemetjes en bijtjeskalender.

Wanneer stuur je groeikaarten met bloemenmix zaden?

Vanwege de symboliek van de klaproos en de liefde van veel mensen voor bloemen in het algemeen worden deze kaarten geregeld als bedankkaartje na een afscheid of uitvaart uitgedeeld. Zo’n kaartje staat dan ook voor groeien en nieuw leven.

Omdat de ontvanger het kaartje kan planten geef je eigenlijk een kaart en een DIY bloemetje cadeau. Wat het meteen geschikt maakt voor een afscheid van een school / klas / juf, bij een verhuizing of om afscheid te nemen van je collega’s bij pensioen of een nieuwe baan.

In deze coronatijd is een kaartje van een plantbaar kaartje natuurlijk een mooie symboliek om naar de werkgevers of klanten te sturen. Denk aan het opfleurkaartje of bloemetje via de brievenbus in de niet zo leuke tijd. Of een DIY bloemetjes kaart om iemand te feliciteren met een verjaardag of een huwelijk.

Ook zakelijk staat de wilde bloemenmix natuurlijk voor liefde voor onze omgeving, het milieu en duurzaamheid. Iets wat bij de boodschap van veel bedrijven past.

corona opfleurkaartje

Het zaaien van de wilde bloemen met o.a. klaprozen en sneeuwkleed

Omdat er zoveel zaden in deze mix zitten hoef je niet heel groene vingers te hebben om deze soort op te kweken. Natuurlijk heeft het papier om succesvol te ontkiemen en te groeien wel aandacht nodig.

Bij groeipapier gaat het meer om de symboliek dan de uiteindelijke opbrengst. De hoeveelheid zaden in een kaartje zijn een stuk minder dan wanneer je een zakje zaad koopt in de winkel. Hierdoor heeft het zaaien meer aandacht en de juiste omstandigheden nodig. De verschillende soorten zaden in het papier hebben ook net wat verschillende ontkiemingsstadia waardoor de bloemen meestal niet allemaal tegelijk opkomen, net zoals in de natuur.

Meer hierover lees je in het blog wat zijn groeikaarten en tips voor het planten van bloeipapier. Hieronder zie je ons eigen geplante kaartje met bloemenmix zaden. Wij hebben echt geen groene vingers, geven altijd teveel of te weinig water maar toch 3 verschillende bloemen tot bloei gekregen.

groeipapier bloemenmix groeipapier bloemenmix groeipapier bloemenmix groeipapier bloemenmix groeipapier bloemenmix groeipapier bloemenmix groeipapier bloemenmix

Tips voor het zaaien

Hieronder wat tips om tot het beste resultaat te komen met dit groeipapier.

Zaaitijd: In maart, april of mei zaaien zorgt bij goede verzorging voor bloei van juni tot augustus in hetzelfde jaar. Als je in de zomer of herfst zaait zullen ze pas volgend jaar bloeien.

Soort aarde: De zaden hebben het liefst buiten een kale schone plek zonder andere begroeiing. Ze groeien op bijna alle soorten aarde zolang het niet te nat is. Met voorkeur voor droge zanderige grond en er is niet veel extra voeding nodig.

Locatie: Klaprozen en de andere wilde bloemen houden van een zonnige plek, eventueel met een beetje schaduw. Vermijd plaatsen waar na een flinke regenbui wel eens water blijft staan want een klaproos houdt niet van natte voeten.

Nazorg: Er is geen bijzondere nazorg nodig na het zaaien. Ze krijgen vanzelf weer zaadjes als ze uitgebloeid zijn die je kunt verzamelen om weer ergens anders te planten. Of je laat ze gewoon vanzelf op de aarde vallen zodat je een steeds grotere groep bloemen bij elkaar krijgt.

Bijzonderheden: De zaden zijn klein en hoeven eigenlijk niet bedekt te worden met grond. Maak het kaartje nat en druk deze een beetje in de grond of strooi er een heel dun laagje aarde overheen. Als er veel zaadjes opkomen is het verstandig om de jonge plantjes uit te dunnen.

hommel op klaproos

Afbeelding van Capri23auto via Pixabay.

Meer weten over de mogelijkheden?

In onze webshop zijn veel kaartjes te bestellen die specifiek de knipoog hebben naar het DIY bloemetje wat een kaart met bloemenmix zaden vormt. Ook kunnen we deze rechtstreeks naar de ontvanger voor je sturen voorzien van een persoonlijke boodschap.

Voor grotere particuliere bestellingen zoals een geboortekaartje of afscheidskaartje kun je contact met ons opnemen via dit contactformulier.

Voor zakelijke groeikaarten kunnen we de totale afhandeling verzorgen waarbij wij de kaarten in de enveloppen steken en voor de klant verzenden met partijpost. Dit kan al vanaf 50 stuks en ook voor honderden of duizenden kaarten draaien wij onze hand niet om.

Wij zullen je dan gericht adviseren en, indien gewenst, een passend ontwerp en een heldere prijsopgave maken. De persoonlijke groet kan ook een handgeschreven tekst zijn. Door de structuur van het handgeschepte papier lijkt het, in tegenstelling tot bij regulier drukwerk, net echt geschreven. Wil je hier informatie over, vul dan even dit contactformulier in.

Groeten,

Elise & Chantal

webshop groeikaarten en houten herinnerboeken
blog over ons ontwerp- en illustratiewerk
gratis downloads free printables
Meld je aan voor onze nieuwsbrief