Hoe zakelijk netwerken leuk en nuttig kan zijn.

Eens een blog over een hele andere tak van sport van ons bedrijf: netwerken. Iets waar we eigenlijk een haat / liefde verhouding mee hebben. Waarom? Geen idee, iets met jezelf laten zien en het spotlicht zetten. Terwijl dat echt niet iets is om je voor te schamen.

Hoe meer mensen ons en ons bedrijf kennen, hoe groter de kans dat we onze doelgroep bereiken. Hoe groter onze naamsbekendheid en de gunfactor binnen een netwerk, hoe meer werk het oplevert. En aan het einde van het jaar gaat het er toch bij elk bedrijf om hoeveel er verdiend is, naast hoe mooi de opdrachten waren natuurlijk.

Wat verstaan wij onder netwerken?

Eigenlijk past de definitie die we online vonden perfect bij hoe wij netwerken zien. “Een informele organisatie die mensen of diensten verbindt die geen formele leiding hebben. Leden van het netwerk hebben vaak dezelfde waarden en belangen.” Voor ons is netwerken contact maken met andere ondernemers, van elkaar leren, elkaar inspireren en kijken wat je (wellicht in de toekomst) voor elkaar kunt betekenen.

Zwaan Kleef Aan Eindhoven

Toen wij in 2015 startten met Bonte Raaf mochten we al snel aanhaken bij de lunches van Zwaan Kleef Aan. Een informele groep vrouwelijke onderneemsters in Eindhoven die eens in de zoveel tijd samen genieten van een lunch en zo het onderlinge netwerk versterken. Deze lunches worden in een Facebook groep aangekondigd en kun je er bij zijn, dan geef je dat door. Ter plekke betaal je je eigen lunch waardoor er verder geen contributie gerekend hoeft te worden. We merkten al gauw dat deze manier van netwerken goed bij ons past en er ontstonden allerlei mooie samenwerkingen.

Start eigen netwerkclub in Valkenswaard

Om reistijd te besparen en om lokale ondernemers in en rondom Valkenswaard beter te leren kennen, zijn wij begin 2019 Zwaan Kleef Aan Valkenswaard gestart. Uiteraard nadat we toestemming hebben gevraagd aan de oprichters van de originele Eindhovense club.

Ons doel: informele netwerkbijeenkomsten waar we van elkaar leren en elkaar inspireren onder het genot van een lekkere lunch of koffie/thee.

Deze worden ongeveer eens in de 6 weken georganiseerd door als een evenement in te plannen in de Facebookgroep Zwaan Kleef Aan Netwerkclub.

Om de lokale horecaondernemers te ondersteunen komen we zo veel mogelijk op verschillende adressen in en om Valkenswaard. Ook krijgen deze ondernemers tijdens de meeting de kans om een pitch te houden over hun restaurant, lunchroom of andere bedrijfsvorm.

Verder wisselen we zoveel mogelijk af met de dagen in de week zodat iedereen wel een keer kan aanhaken (of aankleven zoals wij dat noemen) en is het de ene keer een ochtendmeeting en de andere keer een lunchmeeting. Maar op initiatief van de leden is een avond- of weekendbijeenkomst ook zeker mogelijk. Bijvoorbeeld voor een bedrijfsbezoek of andere activiteit.

Hoe werkt het?

Net als in Eindhoven is deelname compleet vrijwillig en betaal je alleen je eigen consumpties als je daadwerkelijk aanwezig bent. Het streven is dat minstens de volgende meeting ingepland staat als evenement in de groep met omschrijving van de (eventuele) kennissessie en locatie.

Heb je zin en tijd om aan te haken dan zet je jezelf op “gaat” en als je op het laatste moment er toch (niet) bij kunt zijn kun je dat ook bij het evenement aangeven.

Zo hebben wij altijd een up to date overzicht wie er bij is, wel zo fijn om aan het restaurant of andere locatie door te geven.

Wil je een kennissessie verzorgen?

Bijna elke bijeenkomst is er een korte kennissessie (duur ca. 15 minuten tot half uurtje, tenzij anders vermeld) die verzorgd wordt door deelnemers die al minstens één keer aanwezig zijn geweest bij een meeting. Dit om een zogenaamde pitch and run te voorkomen.

We willen iedereen vragen om bij binnenkomst zoveel mogelijk naast “nieuwe” mensen plaats te nemen en af en toe van plek te wisselen, zo wordt het netwerk van ons allemaal groter.

Overigens hebben wij bij Brownies & Downies Valkenswaard een kennissessie “Tips voor zakelijk ontwerp” gegeven. Deze tips kun je terug lezen in het blog.

Bestuur Zwaan Kleef Aan Valkenswaard?

Dit is een belangrijk punt: er is geen bestuur. Van het begin af aan heeft Ester van den Hoek Uitvaart ons meegeholpen met organisatorische taken zoals contact met de locatie en beheer van de Facebookgroep. Inmiddels is dat beheer uitgebreid met Tim van Iersel, Marion Bekkers, Astrid Amels en Karlien Hoenderos.

Alleen het mooie van “onze club” is dat het streven is dat iedereen een meeting kan en mag organiseren. Het liefste hebben we het zo dat degene die een kennissessie verzorgt ook de locatie regelt, hij/zij weet immers als beste wat daar eventueel voor nodig is.

Zo vormen we samen deze bijzondere netwerkgroep!

Trots

Wij zijn er trots op  dat er al vele mooie samenwerkingen ontstaan zijn de afgelopen jaren. En door corona is gebleken dat we ook het contact online met elkaar in stand konden houden. Al zijn we het er allemaal over eens dat real life contact toch echt het mooiste is.

Spreekt dit je aan en ben je nog geen lid van onze Facebook groep Zwaan Kleef Aan Netwerkclub? Meld je dan gauw hier aan en kijk wanneer de volgende meeting is.

En heb jij een toffe samenwerking gehad dankzij Zwaan Kleef Aan, laat het ons dan weten in de reacties! We zijn benieuwd.

Groetjes,

Elise & Chantal

P.S. Ohja, Valkenswaard en omstreken is een ruim begrip gebleken want we hebben in onze groep ook leden uit onder andere Eersel, Boxtel, Helmond, Son en Breugel en natuurlijk Eindhoven.

webshop groeikaarten en houten herinnerboeken
blog over ons ontwerp- en illustratiewerk
gratis downloads free printables
Meld je aan voor onze nieuwsbrief