Omdat we ons hebben voorgenomen minstens een keer per maand een blog te plaatsen en we nog niet zover zijn dat we blogs op “voorraad” hebben, heb ik mijn iPad Pro met toetsenbord meegenomen op vakantie. Zoals je ziet op de foto heb ik mezelf wel een bijzondere locatie gegund om te schrijven: op een rots in de schaduw bij het meer van Chalain in Frankrijk wat zo bijzonder helder blauwgroen van kleur is dat ik het met geen mogelijkheid zo mooi op de foto krijg.

Dit keer dus geen blog met tips rondom ons vakgebied maar een persoonlijk verhaal hoe ik de vakantieperiode beleef en wat tips die jou hiermee zouden kunnen helpen.
Hoe je omgaat met de vakantietijd heeft in de eerste plaats natuurlijk te maken met het soort bedrijf wat je runt en niet onbelangrijk: wat voor persoon je zelf bent. Wanneer je in loondienst hebt, is de grens tussen werk en vakantie duidelijker, dit blog gaat over de combinatie van vrije tijd en ondernemerschap omdat het voor kleine ondernemers vaak net wat lastiger is om van de vakantie te genieten.

Vijftig procent

Elise en ik zeggen altijd gekscherend dat wij 50% hetzelfde zijn en 50% totaal verschillen. Gelukkig hebben we dezelfde ideeën op het gebied van bedrijfsvoering en lange termijn planning, dat zorgt voor een stevige basis voor ons ontwerpbureau. De andere helft waarin we zo verschillend zijn draagt ook weer bij aan de dynamiek binnen ons bedrijf en daardoor ook in grote mate in het succes wat we de afgelopen vier jaar hebben mee mogen maken.

Natuurlijk zijn de opvallendste verschillen onze persoonlijke talenten: geef Elise een wit vel en ze krabbelt hem vol met de mooiste illustraties. Ook bij een logo ontwerp traject wil ze altijd “nog even dit of nog even dat” uitproberen, even kijken of dat misschien ook mooi is of een verbetering van het ontwerp. Zelf ben ik meer van de marketing, creatief meedenken en meekijken in het ontwerpstadium waardoor ik van een afstandje weer andere dingen zie. Zo versterken we elkaar en het eindresultaat van ons werk.

Die 50% zie je ook terug in hoe we omgaan met het “vakantiegevoel”, Elise zou het liefst twee weken volledig ontpluggen van Bonte Raaf terwijl ik meer rust heb wanneer ik nog wel af en toe onze mail en social media kanalen check. Het leuke van die verschillen is dat we hier ook op in kunnen spelen met onze vakantieplanning en hoe we hier zakelijk gezien mee omgaan.

vakantieblog bonte raaf

Tips om als ondernemer van je vakantie te genieten

Heb je wel moeite met het loslaten van je bedrijf en geniet je daardoor minder van je vakantie? Lees dan eens onderstaande tips die ik voor je verzameld heb:

  •  Stel een out of office reply in als dit bij jou past én die bij jou past. Zelf heb ik geen out of office reply aan staan. Hierdoor check ik minstens twee keer per dag de mail even zodat ik indien nodig persoonlijk kan reageren. Wil je je mail niet checken op vakantie dan is een goede out of office reply voor jou de beste optie.
  • Geeft het checken van je mail je meer rust dan bovenstaande optie, maar beheerst het teveel je dag? Doe het dan op 1 of 2 vaste tijdstippen. Bv na een maaltijd.
  • Zet de meldingen van de mail, whatsapp en andere kanalen waarmee je communiceert met klanten op stil op je telefoon en check deze op hetzelfde tijdstip als je de mail checkt.
  • Heeft een klant een uitgebreid antwoord nodig en heb je daar nu geen tijd voor of zin in (je niet verplicht voelen meteen uitgebreid te reageren draagt ook bij aan je ontspanning op vakantie)? Maak dan, desnoods een standaard mail die je kunt kopiëren en plakken, waarbij je wel even persoonlijk reageert, maar ook duidelijk uitleg waarom en wanneer je hier later uitgebreider open terug komt. De meeste klanten hoeven niet meteen antwoord op hun vraag als ze maar weten dat ze “gezien” worden en duidelijk is wanneer ze weer van je horen.
  • Voel je niet schuldig! Waarschijnlijk sta jij, net als wij, buiten de vakanties om 300% klaar voor je klanten. Dat je dat nu even niet of minder doet is voor jou hard nodig om dit na de vakantie weer te kunnen doen. Dus ook al kan je klant zien dat je het WhatsApp berichtje hebt gelezen en voel je je verplicht om meteen te reageren… doe dit dan alleen als dat je op dit moment echt het meeste rust geeft. Dat je een berichtje hebt gelezen betekend niet dat je op dat moment de tijd en de rust hebt om (goed) te reageren. Misschien ben je onderweg of op een luidruchtige locatie, er kunnen zoveel redenen zijn dat je niet direct kunt of wil reageren en hoe meer je dit van jezelf ook mag, hoe meer rust je dit geeft.
  • Zorg je dat je een klein notitieboekje bij je hebt of gebruik de notitie app van je telefoon om dingen die je wel van jezelf moet doen even te noteren zodat je die kunt clusteren en 1 of 2 keer per dag kunt afhandelen. Een naam of steekwoord is vaak voldoende als reminder aan jezelf en de inspreekfunctie kan hier ook tijdbesparend voor werken. Zodra iets op je to do staat laat je het los want je weet toch dat je er later op terug komt, dus ook die reactie open dat WhatsApp berichtje kan hier bij staan. En of dat “later” nog dezelfde dag is of dat je liever eens in de paar dagen deze acties in 1 keer afhandelt, dat hangt weer af van je vakantieplanning en wat je het meeste rust geeft.
  • Verschuif alles wat je kunt verschuiven tot na je vakantie en gun je zelf ook 1 of 2 “opruimdagen” nadat je weer thuis bent zodat je echt met een fris hoofd weer aan de slag kunt.
  • Lukt het je ondanks bovenstaande punten niet om echt van je vakantie te genieten of ga je ergens op vakantie waar je geen of amper Wifi hebt? Denk er dan eens over na om een VA (Virtual Assistent) in te huren om je belangrijkste zaken waar te nemen. Deze mensen zijn gespecialiseerd in het ontlasten van ondernemers en in overleg bepaal je helemaal zelf welke taken van je overgenomen worden.

Bovenstaande is gebaseerd op mijn persoonlijke mening, of deze punten voor jou werken hangt helemaal van jou en jouw bedrijf af dus uiteraard zijn alle varianten hierop helemaal oké. Zolang je jezelf maar de ontspanning en de vakantie geeft die je verdient. Zodat je na de vakantie weer opgeladen en met nieuwe energie voor je klanten klaar kunt staan.
En nog belangrijker, probeer ook in de waan van de dag buiten de vakanties om af en toe wat vakantiegevoel te pakken. Lunch wat uitgebreider in plaats van achter je bureau, lees een boek of maak een wandeling tussen twee pittige klussen in. Je bent waarschijnlijk ook ondernemer geworden voor de vrijheid die daar bij hoort dus gun jezelf die vrijheid ook!

Zo doet Bonte Raaf dat!

Hoe wij het doen: een deel van de vakantie is een van ons niet weg en vangt diegene het meeste op voor degene die op vakantie is. Ook hebben we aangegeven dat er een langere lever- en reactietijd kan zijn in de zomerperiode waardoor spoedaanvragen wellicht iets lastiger zullen zijn. Het overlappende deel dat we allebei weg zijn beheer ik de mail en social media kanalen en mocht het nodig zijn dan app ik Elise om feedback. Met weer alle vrijheid om niet meteen te reageren :). En verder verschuiven we alles wat we kunnen verschuiven tot na de vakantie zodat we nu zoveel mogelijk genieten van het mooie weer, de prachtige omgeving en onze gezinnen.

Dan ben ik nu natuurlijke benieuwd naar jullie ervaringen? Kies je voor een standaard “out of office reply” of geef je aan dat je verminderd bereikbaar bent vanwege de vakantie? Hoe combineer jij vakantie en ondernemen?

Lieve groeten,

Chantal (en Elise natuurlijk, maar die is op het moment dat ik dit blog schrijf even elders in Frankrijk aan het genieten van haar vakantie)

webshop groeikaarten en houten herinnerboeken
gratis downloads free printables
blog over ons ontwerp- en illustratiewerk
Meld je aan voor onze nieuwsbrief