2020 zou ons jaar worden…

Na een dipje in 2019 zouden we in het jaar dat we ons 5 jarig jubileum vieren echt weer gaan knallen. In de zakenwereld is 5 jaar ook een soort mijlpaal om de balans op te maken. Groeit het bedrijf voldoende? Staan we nu waar we wilden staan toen we startten 5 jaar geleden? Even pas op de plaats, evalueren en nieuwe plannen maken.

En toen kwam corona. Wat een bizarre wereld en roller coaster kwamen we ineens in terecht. Vanzelfsprekendheden zijn ineens niet langer vanzelfsprekend. Of je nu dichtbij met de ziekte te maken hebt gekregen of niet, ons hele leven is veranderd.  Ons beider gezinnen hebben de kerstdagen in quarantaine gevierd omdat er meerdere gezinsleden corona bleken te hebben.

Zakelijk merkten we dit vooral op het gebied van trouwkaarten, gastenboeken en andere huwelijksitems. Normaal gesproken goed voor zo’n 30-40% van onze omzet, nu lag door de restricties de trouwbranche grotendeels op zijn gat.

Focus op het positieve!

Gelukkig waren er ook positieve zaken. Zo werd onze keus om thuis te werken weer bevestigd doordat onze kinderen thuisscholing kregen. Dan is het toch fijn dat we er zijn als het nodig is en geen opvang hoeven te regelen.

Ook lanceerden we in maart meteen de coronatroostkaarten. Een uitbreiding van ons assortiment groeikaarten met zaden er in om elkaar een hart onder de riem te steken of gewoon even wat extra aandacht te geven. Gelukkig mochten we gedurende het hele jaar hierdoor heel wat zakelijke groeikaarten maken. Juist nu was er vanuit bedrijven of instellingen extra behoefte om een kaartje te sturen. Of zoals in dit geval een DIY bloemetje of plantje. Deze groeikaarten hebben er voor gezorgd dat 2020 qua omzet zelfs een veel beter jaar is geworden dan vorig jaar.

Voor ons ook weer een bevestiging dat het niet erg is om een breed aanbod aan te bieden. Sowieso vinden wij het leuk om met afwisselend werk bezig te zijn. De ene keer illustraties voor een kinderboek of geboortekaartje. De andere keer zakelijk ontwerpwerk zoals een infographic of een logo ontwerpen. En een andere keer weer webshopbestellingen zoals de groeikaarten en houten herinnerboeken.

blogcorona beterschap vrolijkheid aftellen

Kerstkaarten, nieuwjaarskaarten of eindejaarskaarten

De laatste tijd mochten we weer veel kerst- en eindejaarskaarten maken, zowel voor particulieren via onze webshop als voor bedrijven compleet in huisstijl uitgevoerd en vaak voorzien van persoonlijke handgeschreven tekst.

We zijn trots op al onze kerstkaarten of nieuwjaarskaarten en onze echte fans weten dat wij elk najaar een nieuwe kerstkaartenset lanceren. Eén ding hebben de kaarten gemeen, de ontvanger kan er nog iets mee doen waardoor ze niet snel in de papierbak belanden.

Het enige “probleem” met het ontwerpen van nieuwe kerstkaarten is de deadline. Als we ze goed willen promoten moeten ze eigenlijk in het voorjaar al af zijn en op de een of andere manier lukt ons dat nooit. Daarom hebben we het dit jaar anders gedaan. In plaats van een nieuwe kaart hebben we, ter ere van ons jubileum, een jubileumset gelanceerd waar van elke soort kerstkaart van de afgelopen jaren er 2 stuks in zitten.

kerstkaarten set

Welke Bonte Raaf kerstkaarten zijn er?

2015 De plantbare groeikaart (inmiddels uitgebreid met 2 corona kerstkaarten)

2016 De ontdek de geheimen kerstkaart, beweeg de rode folie en ontdek de verborgen boodschap

2017 Houten nieuwjaarskaarten, die in de boom of huis gehangen kunnen worden

2018 De ugly christmas sweater kerstkraskaarten, kras de verborgen boodschap weg

2019 De verbind de punten kerstkaart, met potloodje voor een instant relax momentje

Meer achtergrond informatie over onze eindejaarskaarten lees je in dit blog. Wil je alle kerstkaarten in de webshop bekijken, klik dan hier.

Nieuwjaarskaart Geluk Kraanvogel

Nieuwe kerstkaart / nieuwjaarskaart

Natuurlijk sturen we onze relaties ook graag een kerstkaart om te laten weten dat we aan ze denken. En omdat we hier nóg later mee waren dan anders, kwamen we op een geniaal idee. Voortaan ontwerpen en ontwikkelen we onze zakelijke eindejaarskaart op zo’n manier dat dit meteen de nieuwe kerstkaart wordt voor het volgende jaar. Dan zijn we altijd op tijd en hebben onze klanten en leveranciers de primeur.

De kaart die we nu bedacht hebben is een echte gelukskaart, omdat iedereen nu, maar eigenlijk altijd, wel wat extra geluk kan gebruiken. De kaart wordt geleverd met een vel origamipapier en een online vouwinstructie. Zowel als getekend stappenplan als met een duidelijke video. Niet overbodig want wij hebben zelf al heel wat niet zulke hele mooie kraanvogels gevouwen. De instructiepagina vindt je hier.

De eerste kaart die we lanceren met dit thema is de kraanvogel. In Japan is de kraanvogel een echte geluksbrenger die staat voor een lang leven. Wanneer je duizend origami kraanvogels gevouwen hebt, zal je wens om gezondheid in vervulling gaan.

Volgens de legenden kan een kraanvogel duizend jaar oud worden. Dit is in werkelijkheid zo’n 30 tot 40 jaar. De kraanvogel staat voor eer en trouw. De vogels leven in paartjes en kiezen hun partner voor het leven. Na de atoombom in Japan is het vouwen van kraanvogels ook een symbool geworden voor de wens om vrede. Lees hier meer over de betekenis van de kraanvogel.

Wij zijn gek op symboliek en dit past precies bij de boodschap die we aan het einde van dit bizarre “corona-jaar” willen uitdragen. Inmiddels hebben we al erg positieve reacties mogen ontvangen met foto’s van het gevouwen eindresultaat. Zo leuk! Er werd zelfs aangegeven dat het vouwen als een mindfullness zen-momentje werd ervaren. Hoe mooi is dat in deze drukke tijd!?

Wat hebben wij geleerd in 2020?

– Dat gezondheid écht het allerbelangrijkste is wat er is.

– Dat we veel minder nodig hebben dan we dachten.

– Dat bij elkaar (mogen) zijn, niet zo vanzelfsprekend (meer) is.

– Dat we écht blij mogen zijn met de kleine dingen.

– Dat onze creativiteit ons niet alleen helpt met onze opdrachten maar ook met het ondernemen.

– Dat we flexibeler en sterker zijn dan we dachten!

– En natuurlijk: dat we een origami tutorial video kunnen maken 🙂

Onze vraag aan jou: Wat heb jij geleerd in het bizarre jaar 2020?

Laat het ons weten in de reacties of onder het socialmediaberichtje via welke je hier terecht bent gekomen.

Lieve groeten, Elise en Chantal

webshop groeikaarten en houten herinnerboeken
gratis downloads free printables
blog over ons ontwerp- en illustratiewerk
Meld je aan voor onze nieuwsbrief