Klant aan het woord: Fleur Besters

In dit blog vertelt Fleur over onze samenwerking die voor ons ook meer voelt als een collega-samenwerking dan een ouderwetse klant-leverancier relatie.

Fleur vertelt

Een droombaan opgeven voor iets dat je nooit droomde, dat is best bijzonder. Toch maakte ik in 2015 die keuze. Vrij abrupt bood ik me aan voor de vertrekregeling bij de krant waar ik sinds mijn afstuderen werkte. Het was de zoveelste reorganisatie die me deed inzien dat het ondernemersbloed toch aanwezig was en dat je in loondienst nu eenmaal minder vrijheid hebt. In een dag besloot ik voor mezelf te beginnen, zonder te weten wat ik precies zou gaan doen.

Als journalist is het vertellen van een boodschap eigenlijk je kerntaak. Ik was actief als politieverslaggever, onderzoeksjournalist en gaf les aan aankomend journalisten. Daarnaast verzorgde ik geregeld lezingen en workshops over crossmediaal werken. Al die dingen heb ik nu gecombineerd in mijn eigen bedrijf Studio Fleur Besters.

brainstorm fleur huisstijl reisbijbel

Hack Glow

Elise van Bonte Raaf vertrok op hetzelfde moment als ikzelf bij ‘de krant’. Ze bood aan te helpen met de huisstijl voor een spontaan initiatief dat ik bedacht: Hack Glow. Daarmee hebben we jonge techies samengebracht om samen met vrijwilligers lichtkunst te maken. Geïnspireerd door onze zoon, toen 10 jaar oud. Hij kende geen andere kinderen die zoiets ook willen en kunnen, en op school konden ze hem ook niet helpen.

De actie leidde tot mijn eerste opdracht: het aanjagen en coördineren van deze beweging, samen met Dynamo Jeugdwerk. De Tech Playgrounds brengen wekelijks tientallen tot meer dan honderd techneuten samen. Hack Glow heeft vijf edities gehad en we waren zelfs onderdeel van het lichtfestival Glow!

huisstijl hack glow logo

Reisplatform Reisbijbel

Daarnaast heb ik in 2015 de website Reisbijbel.nl overgenomen. Mijn man Joep werkte daar sinds 2005 met twee vrienden aan. Omdat het te groot werd, en ik nu meer tijd had, besloten ze het platform aan mij over te dragen. En… natuurlijk vroegen we Bonte Raaf voor een nieuwe huisstijl. Van logo, website-ontwerp tot visitekaartjes, onze factsheets op groeipapier, logo-rondjes, ze gaan de hele wereld over en we krijgen er altijd enthousiaste reacties op.

plantbare logo groeirondjes

Studio Fleur Besters

Bonte Raaf maakte natuurlijk ook mijn eigen huisstijl, voor Studio Fleur Besters. De naam is afgeleid van de reclamestudio waar mijn vader Willem als 21e jarige mee begon: Studio Willem Besters. Een mooi eerbetoon, en ook het logo met een wereldbol heeft een link naar de geboortekaartjes die hij voor onze kinderen maakte én mijn allereerste visitekaartjes. Ik ben vooral ook heel blij met de kleurrijke huisstijl, omdat dat goed bij mij past.

Kempen tech banner logo

Kempisch Ondernemers Platform

In 2019 ben ik ook begonnen als programmamanager onderwijs bij het Kempisch Ondernemers Platform. Toen we daar een ontwerpbureau zochten om een frisse doorstart te maken met KempenTech, stelde ik Bonte Raaf voor. Die samenwerking is – ook – een succes geworden. We maken samen ook veel infographics en de huisstijl wordt ingezet in een leerlijn en voor leskisten. Het is een herkenbaar logo geworden, fris en strak. We zetten het ook in voor video’s.

elise aan het ontwerpen

Elise tijdens brainstormontwerpsessie aan het werk bij Fleur thuis.

Unique selling point

Unique selling point van Elise en Chantal is dat ze snel kunnen schakelen en uitwerken, en goed meedenken. De lijntjes zijn kort en je werkt als ondernemers echt samen aan een mooi resultaat. Ideaal voor mij is dat Elise en ik als oud-collega’s natuurlijk al zo’n 15 jaar samen aan de krantenpagina’s werkte en precies weten wat we aan elkaar hebben. Chantal brengt de wilde ideeën altijd weer tot werkbare processen en heeft veel verstand van de realisatie ervan op banners, drukmateriaal etc.

Samenwerken = elkaar versterken

‘De Bonte Raven’ zijn voor mij eigenlijk gewoon collega’s. En dat is als zelfstandig ondernemer het fijnste dat er is. We kunnen elkaar bellen om collegiaal advies en we ‘groeien’ eigenlijk ook samen op als ondernemers. Of we nu twijfelen over een factuur, tarieven of gewoon even een check willen of iets ‘klopt’, we kunnen bij elkaar terecht.

En oh ja, de groeikaarten. Die zijn natuurlijk ook geweldig.

groeikaarten bon voyage goede reis

Deze groeikaarten zijn in eerste instantie ontworpen als give away voor Reisbijbel en vindt je inmiddels ook in de webshop.

blog over ons ontwerp- en illustratiewerk
webshop groeikaarten en houten herinnerboeken
gratis downloads free printables
Meld je aan voor onze nieuwsbrief