Goede voornemens voor het nieuwe jaar?

Weer een jaar voorbij, wat gaat de tijd toch snel! Het was voor ons een bijzonder jaar waarin we, zoals Elise zo mooi zegt, weer heel wat pareltjes hebben mogen maken. Het blijft bijzonder dat we het talent hebben gekregen letterlijk alles wat de klant wenst te kunnen tekenen. Te zien hoe een leeg blad in een schetsboek getransformeerd wordt naar een bonte verzameling van potloodschetsen en uitgewerkte pentekeningen. Hoe een idee vertaald wordt naar een ontwerp.

schetsboek

Een indruk van ons werk het afgelopen jaar

Sinds we gestart zijn in 2015 maken wij aan het einde van elke maand een maandoverzicht waarin we een indruk geven van waar we zoal mee bezig zijn geweest. Regelmatig krijgen we hier enthousiaste reacties op. Ook voor onszelf is dit een hele leuke manier om even stil te staan bij het mooie werk wat we mogen maken.

Niet alles komt ook echt in het maandoverzicht van de maand dat we er aan werken. Soms duurt het nog even voordat een logolancering plaats vindt of zijn de trouwkaarten nog niet verstuurd. En soms wachten we op de geboorte van de baby wiens geboortekaartje we al klaar hebben staan om te laten drukken. Dan moeten we extra opletten dat we dit later niet vergeten mee te nemen in een volgend maandoverzicht. Voor dit soort en andere planningzaken gebruiken wij trouwens Trello.com.  Dat is een handige online overzichtstool die helpt overzicht en structuur aan te brengen in ons soms chaotische creatieve leven.

Bonte Raaf jaaroverzicht_2019

2019 was ook een jaar van beurzen. Zo stonden we 2 keer op de trouwspiratie van Beachclub Sunrise. Hier hebben we veel bruidsparen inspiratie gegeven voor hun trouwkaarten, huwelijksstationary, gastenboeken en bedankjes. Ook leerden we hier nieuwe trouwleveranciers kennen zoals Pim van Cake5 die onvoorstelbaar mooie én lekkere bruidstaarten maakt.

In September mochten we laten zien wat we kunnen bieden op het gebied van rouwverwerking op de allereerste uitvaartinspiratiebeurs in ons eigen Valkenswaard. Een bijzonder initiatief van Ester van den Hoek uitvaart, voor wie wij het afgelopen jaar ook haar logo en huisstijl mochten ontwerpen.

Voor ons was de herdenking van 75 jaar Market Garden ook echt een hoogtepunt. Hier mochten we op een heel bijzondere manier als creatief sponsor een steentje aan bijdragen. We ontwierpen nieuwe logo’s voor zowel Stichting Erfgoed 40-45 als de Valkenswaard War Cemetery en natuurlijk de flyers en dergelijke voor de 75 jaar Market Garden viering in Valkenswaard. Het was bijzonder om tijdens de viering, waar zelfs nog veteranen bij waren die in het najaar van 1944 Valkenswaard bevrijd hebben, een aantal van deze families persoonlijk te spreken en de verhalen van de soldaten te horen. De dankbaarheid van de nabestaanden van de helden, die hier gestorven zijn voor onze vrijheid, voelen we diep van binnen.

Twee uitersten: geboortekaartjes en herinnerboeken

Ook mochten we maar liefst 7 geboortekaartjes maken, voor 4 jongens en 3 meisjes. Helaas zijn het afgelopen jaar ook meerdere kindjes overleden waarvoor wij houten herinnerboeken mochten maken. Dat is natuurlijk intens verdrietig maar het voelt toch ook goed dat we zo een heel mini klein beetje troost kunnen bieden. Zo ben je het ene moment met het begin van een nieuw leven bezig en het andere moment met een te vroeg afscheid.

Op dezelfde dag maak je een bruidspaar blij met hun trouwkaarten en geef je een nabestaande iets van rust door snel te schakelen en op tijd bedankjes of een persoonlijk condoleanceboek te maken.

We vinden de afwisseling in ons werk juist fijn. Het ene moment creëer je voor of samen met de klant een compleet nieuwe huisstijl of illustratie die je verwerkt in een opvallende infographic. Het andere moment maak je een verhuiskaart in stijl van de eerder geïllustreerde trouwkaart.

Zwaan Kleef Aan Valkenswaard: informele inspirerende netwerkbijeenkomsten

Af en toe maken we bewust tijd vrij om met andere ondernemers kennis te maken en elkaar te inspireren. Het afgelopen jaar bracht nieuwe ondernemers uit de regio op ons pad doordat we vol enthousiasme de Zwaan Kleef Aan netwerkmeetings in Valkenswaard zijn gestart. Elke bijeenkomst voelt als een warm bad. Het is zo leuk dat er steeds weer nieuwe gezichten aanhaken en vertrouwde gezichten hun best doen om er elke keer bij te kunnen zijn. Voor ons een bewijs dat niet alleen wijzelf behoefte hebben aan deze manier van netwerken. Zonder vaste kosten of verplichtingen en met afwisselende kennissessies die verzorgd worden door onze lokale ondernemers.

Wil je ook een keer “aankleven”? Meldt je dan aan bij de Facebookgroep Zwaan Kleef Aan Valkenswaard.

zwaankleefaan netwerken

Foto: Joy – Stagiaire Renders Fotografie

Even stilstaan en plannen maken voor 2020

Ondanks al dit mooie werk en de nieuwe samenwerkingen was onze omzet in 2019 lager dan in 2018. Iets wat voor ons als ondernemers toch spannend is. Nu viel de omzet van 2018 wel bizar hoger uit dan we voor dat jaar als doel gesteld hadden dus misschien is de vergelijking niet helemaal eerlijk maar het zet je wel aan het denken.

Voor 2020 gaan we even goed op een rijtje zetten wat we het afgelopen jaar anders hadden kunnen doen en wat we het komend jaar anders willen doen. Keuzes maken en voor Chantal betekent dit ook  goed naar haar lichaam luisteren zodat ze weer optimaal van haar energie en enthousiasme gebruik kan maken. Met hernieuwde focus op waar we naar toe willen en van daaruit een jaarplanning maken.

Nog steeds met als basis dat we ontwerpen maken vanuit ons hart die het hart raken.

In de zomer van 2020 bestaan we al weer 5 jaar en we gaan onze schouders er driedubbel onder zetten om er voor te zorgen dat het een extra mooi Bonte Raaf jaar gaat worden.

Nu wensen we natuurlijke elke ondernemer een goed, succesvol jaar toe met veel voldoening! Het is in deze jachtige tijd een kunst om je eigen koers te varen en een goede balans te vinden tussen werk en privé, plezier in je werk en voldoende omzet en ook het offline en online zaken doen.

Steun kleine (lokale) ondernemers!

Wil je de kleine ondernemers uit jouw omgeving ook graag helpen maar weet je niet hoe? Dit kan al zonder een cent uit te geven via social media. In onderstaande plaatjes zie je hier wat tips voor. Het lijkt zo simpel maar een wat uitgebreidere reactie, bijvoorbeeld op een zakelijk Facebookbericht, zorgt ervoor dat meer mensen dit bericht voorbij zien komen op hun tijdlijn. Zo maak je het bereik van deze ondernemer groter en hoe meer mensen het bedrijf kennen hoe groter de kans is dat daar ook potentiële klanten bij zitten. Ons goede voornemen is dit ook vaker voor andere ondernemers te doen. Kleine moeite, groot plezier.

Je kunt dit plaatje ook delen op je eigen social media kanalen en zo anderen aansporen om op deze manier kleine en/of lokale ondernemers te steunen.

Op een mooi, gezond en succesvol 2020!

We wensen iedereen die dit leest een bijzonder mooi, gezond en succesvol 2020 toe. We wensen je dat je mag doen waar je hart ligt en zoveel mogelijk geniet van alle mooie momenten.

Voor degene die in 2019 iemand hebben verloren of op een andere manier pijn hebben gehad, wensen we een beter nieuwjaar dan het afgelopen jaar en alle kracht van de wereld toe.

Hopelijk zien we elkaar in 2020 gauw weer en wie weet kunnen we ook in het nieuwe jaar een mooie samenwerking met elkaar aangaan. Elkaar inspireren en versterken. We hebben al een paar afspraken staan voor mooie projecten de komende tijd. Daar zijn wij heel blij mee maar er is nog ruimte vrij in onze agenda.

Wil jij ook dat wij je helpen met een mooie illustratie of een gaaf ontwerp, stuur dan even een mailtje naar info@bonteraaf.nl zodat we kunnen kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

We horen heel graag van je!

Liefs van Elise en Chantal

webshop groeikaarten en houten herinnerboeken
gratis downloads free printables
blog over ons ontwerp- en illustratiewerk
Meld je aan voor onze nieuwsbrief