Linkbuilding met creatieve content

In dit blog vertelt onze klant en SEO expert Tim van Iersel meer over linkbuilding op zo’n manier dat het echt werkt. Ook laat hij zien hoe de door ons geïllustreerde strips als deelbare creatieve content kunnen zorgen voor goede linkbuilding.

Het woord is aan Tim:

Om goed gevonden te worden zijn de zoekmachines in links naar je website een belangrijke factor. Maar hoe krijg je het voor elkaar dat iemand naar jouw website linkt?

In dit artikel leg ik uit hoe je door middel van creatieve content links naar je website kunt krijgen.

Wat zijn links en waarom zijn ze zo belangrijk?

Een link is een verwijzing van de ene site naar jouw site. Hoe meer relevante links je naar jouw website of pagina hebt hoe relevanter die waarschijnlijk is. Als iemand naar een pagina linkt dan moet deze wel goede content bevatten.

Links naar een site is voor nu nog de meest belangrijke factor voor het scoren in de zoekmachine.

Je kunt natuurlijk zelf vragen aan andere sites of ze naar je willen linken maar dit kost tijd en vaak ook geld. Rondom het verkrijgen van links (linkbuilding) is een hele markt op zich ontstaan.

Het kopen of ruilen van links is eigenlijk tegen de richtlijnen van Google maar het werkt wel tot een bepaald punt.

Ook zijn er een hoop andere manieren om links te krijgen naar je website die enkel door de zoekmachines zullen worden gezien. Hierbij gaat het veelal om spam.

illustratie strip keukenmessen

Van linkbuilding naar link earning

Natuurlijk kun je actief vragen om links, zeker in het begin kan dit je helpen om een kleine boost te krijgen in de zoekmachines.

Op lange termijn wil je alleen dat andere sites uit zichzelf naar jouw site gaan linken vanwege de inhoud van jouw site. Daadwerkelijk links verdienen i.p.v. deze te bouwen.

Maar hoe krijg je nou voor elkaar dat andere mensen naar jouw website toe linken?

Enkele manieren zijn:

  • In het nieuws komen
  • Handige (gratis) tools aanbieden
  • Cijfers uit de markt delen
  • Creatieve content
  • Gastbloggers laten schrijven op jouw website

Link earning met creatieve content

Zelf houd ik een SEO wedstrijd tegen een andere SEO specialist om te kijken wie zijn technieken beter werken. Als onderdeel van een SEO challenge delen we alle stappen die we nemen tijdens deze challenge.

Wat deze technieken zijn en welke activiteiten ik uitvoer zijn te volgen in de TeamTim Facebook groep.

Tijdens de challenge houd ik me bezig met het vindbaar maken van een website over keukenmessen. Dit is natuurlijk een niet al te spannende niche, het is dan ook niet simpel om daar zomaar links te krijgen naar je website, zeker niet als deze commercieel is ingestoken.

Samen met de Bonte Raaf heb ik voor deze site creatieve content gemaakt, namelijk strips. Elise heeft een template gemaakt waarmee ik snel nieuwe dialoog strips kan maken.

Zelf heb ik een idee aangeleverd waarna hier met veel enthousiasme mee aan de slag is gegaan door Elise.

Al snel werden de eerste schetsen gestuurd die er erg goed uitzagen. Het is een uitgebreide collectie geworden van verschillende personages waaronder een kok, 2 vrouwen, en 2 kinderen waarmee een flinke tijd gevarieerd kan worden in de strips.

Ook zijn er illustraties van 2 verschillende achtergronden gemaakt. Alle keuken dialogen kunnen dus vanuit de keuken of aan tafel gehouden worden.

illustratie strip keukenmessen

Deze plaats ik op een website en mensen mogen deze gratis op hun eigen site gebruiken zolang ze de bron maar vermelden.

Zijn website eigenaren vergeten om de bron erbij te vermelden? Eens in de paar maanden een reverse image search doen maakt al snel duidelijk welke websites de afbeelding gebruiken. Een friendly reminder sturen kan helpen om dan alsnog een linkje of citaat te krijgen.

Buiten links naar je website kan deze creatieve content veelal ook geplaatst worden op sociale media. Ook daar zijn dus kansen voor extra volgers en zichtbaarheid.

Naast strips kun je natuurlijk allerlei materiaal beschikbaar stellen, denk hierbij aan professionele stockfoto’s, infographics en (zelf gehoste) video’s.

3 tips om zelf aan de slag te gaan met link earning

1. Bedenk waar vraag naar is binnen de markt
Wat voor content zou interessant zijn voor andere websites in jouw niche? Kunnen de sites wel wat humor gebruiken of plaatsen ze wel eens infographics van andere? Met het juiste haakje zorg je dat veel andere sites de content overnemen.

2. Maak het makkelijk
Plaats een download knop bij de afbeelding, geef de link tekst erbij. Zorg dat de ander het minimale maar hoeft te doen om jouw content op zijn eigen site te plaatsen.

3. Zorg dat het er goed uitziet
Hoe beter het eruit ziet hoe sneller andere sites de content zullen overnemen. Laat dus die infographic of illustraties maken door een partij die dat vaker doet. Zij weten vaak ook waar je op moet letten bij het maken van dit soort content.

Natuurlijk zal ik zelf ook linken naar dit artikel. Dit blog op zichzelf is dus al een manier van link earning ;-).

Kun je wel hulp gebruiken met het krijgen van meer website bezoekers? Neem dan contact op met Tim van Websitescanner.

Wij bedanken Tim voor zijn enthousiaste en heldere uitleg.

Mocht je zelf infographics, animaties of leuke deelbare plaatjes willen laten maken door ons? Neem dan even contact met ons op zodat we samen kunnen kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Groetjes,

Elise en Chantal

blog over ons ontwerp- en illustratiewerk
gratis downloads free printables
webshop groeikaarten en houten herinnerboeken
Meld je aan voor onze nieuwsbrief