Even voorstellen: wij zijn Bonte Raaf!

Omdat er steeds nieuwe bezoekers op onze website komen en volgers op onze social media kanalen stellen we ons nog eens een keertje voor in dit blog. Ook vinden we het leuk om jullie wat meer achtergrond informatie te geven over ons en onze motivatie om te doen wat we doen.

Bonte Raaf bestaat uit Elise Rave en Chantal Biljard. Wij zijn ons ontwerpbureau gestart in de zomer van 2015. Met als doel om samen met plezier mooie producten te maken waar mensen blij van worden en/of steun aan hebben. Dicht bij het hart ontwerpen en illustreren van persoonlijke kaarten van geboorte tot rouw, van logo ontwerp tot complete huisstijl.

Het is erg leuk om te zien dat deze basisgedachte nog steeds overeind staat, al doen we inmiddels wel veel meer dan dat. Zo ligt de focus steeds meer op het illustreren. Of dit nu een losse illustratie betreft voor een geboortekaart of trouwkaart, een serie illustraties als infographic voor ondernemers of het compleet illustreren van een kinderboek. Elise heeft laatst ook nog een cursus animeren gedaan waardoor we nu ook bewegende illustraties kunnen maken. Met name voor social media en gebruik op websites zorgt bewegend beeld voor meer interactie.

Bonte Raaf webshop

Wat we bij de start van Bonte Raaf niet bedacht hadden is dat we, naast het ontwerpbureau, met veel plezier een webshop zouden hebben. Deze is in de loop van de tijd gevuld met voornamelijk kaarten op groeipapier en houten herinnerboeken. Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat je je moet focussen op 1 ding en daar expert in moet zijn. Wij doen dat niet en toch zijn wij in al onze vakgebieden sterk. Het komt namelijk altijd neer op ontwerpen, illustreren en creativiteit. Bovendien krijgen wij juist van die afwisseling veel energie en dit stimuleert weer de creativiteit. Plezier in je werk hebben is iets wat je hele dag positief beïnvloed dus voor ons, en iedereen natuurlijk, erg belangrijk.

elise en chantal

Maar wat ging er aan vooraf…

Wij zijn sinds de zomer van 2009 buren en al snel was er een leuke klik. Dit uitte zich in een bbq-tje hier en daar en samen films of series kijken. Of een uitje met onze gezinnen. Elise heeft twee meiden, Robin en Sam. Chantal heeft een zoon, Jared, en een dochter Faye. De kinderen zitten op dezelfde school en we kwamen allebei in de communicatiewerkgroep van de school terecht. Dankzij ons beider creatieve achtergrond werden we gevraagd om onder andere de schoolkrant en de school-familieplanner een make-over te geven.

Zo kwamen we er achter dat we op creatief gebied prima samenwerkten en elkaar goed aanvulden. Elise als grafisch ontwerper en illustratrice. Chantal met grafische achtergrond en veel gevoel voor marketing en branding. Steeds vaker kwam, tijdens het “praatje over de schutting”, ter sprake dat deze combi eigenlijk ook goed zou werken voor een eigen bedrijf.

Begin 2015 zat Chantal niet lekker in haar vel op haar werk. In dezelfde periode kreeg Elise de kans om met een leuke ontslagregeling weg te gaan bij het Eindhovens Dagblad. Ze was hier beeldredacteur/illustratrice. Ondanks dat ze haar nog niet kwijt wilden waren ze, door de sanering vanwege de terugloop van de kranten, verplicht alle werknemers deze regeling aan te bieden. Voor Elise de kans om voor zichzelf te beginnen. Dit wilde ze niet alleen dus vroeg ze Chantal of het iets was om dit echt samen te gaan doen. Chantal was namelijk eerder al succesvol onderneemster geweest. Haar bedrijf raakte ze door haar echtscheiding in 2008 kwijt.

Toen werd het idee van samen een bedrijf beginnen serieuzer. We doken samen in het diepe en in de zomer van 2015 startten we ons ontwerp- en illustratiebureau van uit huis op.

bonte raaf team efteling

Groeipapierkaartenproductiestation

Bij Elise op zolder, op nummer 10, staat het groeipapierkaartenproductiestation en de inpaktafel voor de webshopbestellingen. Een groeikaartbestelling verzorgen wij van ontwerp, printen en op maat snijden tot het wegbrengen van het pakket naar het PostNL punt. Hier in Dommelen kan dat bij De Buren, het adres voor lunchen, lekkers en lezen. De naam “de Buren” zorgt in onze gezinnen natuurlijk voor grote hilariteit.

Bij Chantal op zolder, op nummer 12, staat de graveer- en lasermachine en de drukwerkprinter waar de houten herinnerboeken mee gemaakt worden. Ook staat hier het bureau waar Chantal en Elise vaak samen aan werken. Met z’n tweeën is namelijk zo veel gezelliger dan ieder in haar eigen huis. Afspraken met klanten vinden vaak plaats bij Elise thuis “aan de keukentafel” omdat we daar wat meer ruimte hebben. Dan kunnen we meteen “live” achter de laptop met de klant samen werken.

Illustrator en ontwerper / marketinggek en huisstijlbewaker

Het illustreren doet Elise vaak gewoon met potlood en pen en papier, dus dat doet ze zo’n beetje overal. Ze verslijt hierdoor heel wat schetsboeken die uiteindelijk een mooi naslagwerk vormen van onze projecten. De illustraties worden gefotografeerd om ze te digitaliseren. Het uitwerken en inkleuren van de illustraties gebeurt vervolgens vaak wel op de computer. Hierdoor kan een illustratie makkelijk in diverse stijlen uitgevoerd worden.

Voor Chantal is het een sport om creatief mee te denken met de klant over originele toepassingen van een huisstijl. Denk aan visitekaartjes die echt opvallen en niet bij het oud papier belanden. Of bijzondere flyers die niet alleen de aandacht trekken maar ook aanzetten tot actie. Huisstijlbewaking is iets wat wij heel belangrijk vinden want zo zorg je voor lange termijn herkenbaarheid en hierdoor komen klanten sneller weer bij je terug. Elise ontwerpt logo schetsen van scratch af aan. Voordat deze naar de klant gaan, geeft Chantal nog feedback en input. Hierdoor ontstaan altijd de leukste combinaties. Zo voelen we samen het beste aan wat de klant wil en komen we tot het mooiste resultaat.

Elise en Chantal

Buren, compagnons, vrienden, collega’s: alles in één

Wanneer we ons als Bonte Raaf voorstellen, wordt wel eens gevraagd of we vriendinnen zijn. Gekscherend zeggen wij dan meestal “Nee, buren!”. Maar we zijn zoveel meer dan dat, het voelt meer als soort familie. Toen de moeder van Elise slecht lag met ALS (helaas is ze in november 2018 hier aan overleden) gingen we 1x per week samen daar werken. Dan kon Elise d’r stiefvader even iets voor zichzelf doen terwijl hij wist dat haar moeder in goede handen was. Dat soort dingen zijn voor ons vanzelfsprekend.

We zijn, zeg maar “alles in 1” en kunnen op zijn tijd, net als zussen, ook best ruzie maken. Doordat we 50% hetzelfde zijn en 50% compleet anders is het soms even schakelen maar tegelijkertijd is het ook onze kracht en vullen we elkaar hierdoor megagoed aan. Gelukkig zijn we in grote lijnen en over de grote dingen het altijd eens. En samen BBQ-en en af en toe een filmavondje of uitje met de gezinnen doen we nog steeds. Sterker nog, we sparen met Bonte Raaf voor een jubileumreis met zijn allen naar Disneyland Parijs voor als we 5 jaar bestaan.

Zo, als je dit blog tot het einde hebt gelezen weet je al heel wat meer over wie wij zijn en waarom we doen wat we doen.

Nu zijn we benieuwd:

Welke vraag zou jij ons nog willen stellen?

Stel ‘m onder dit blog of onder het social media bericht over dit blog, dan zullen wij zo snel mogelijk het antwoord geven.

Groetjes, Elise en Chantal

P.S. Op deze foto’s lijkt het of we alleen maar lol hebben samen en natuurlijk is het hier niet altijd rozengeur en maneschijn. Maar als we dan laatst van Faye (de dochter van Chantal) dit te horen krijgen: “Waarom lachen jullie altijd zoveel samen!?” dan weet je dat je toch iets goed doet.

webshop herinnerboeken groeikaarten
gratis download free illustratie
blog typemachine illustratie
Meld je aan voor onze nieuwsbrief